MAGAZIN PREPORUKA

DIVNO: Svi na Facebook-u dijelu ovu priču o pingvinu (video)

ad199230264a-penguin-calledDruštvena mreža Facebook danas je preplavljena predivnom pričom o čovjeku i pingvinu. Dijele je ljudi iz cijelog svijeta.
Riječ je o pingvinu koj svake godine prepliva 8.000 kilometara kako bi u Brazilu zahvalio penzionisanom sada već 71-godišnjem zidaru Žoau Pereira de Souzi koji ga je spasao.
Pereira de Souza živi na ostrvskom seocu nadomak Ria de Žaneira. On je prije pet godina na stijeni lokalne plaže pronašao pingvina prekrivenog naftom na ivici smrti. De Souza je očistio naftu sa pingvinovih krila i davao mu ribu svakog dana kako bi mu vratio snagu. Pingvina je nazvao Dindim.
ad199246948dmvidpics-2016-0
Nakon sedam dana, pokušao je da pusti Dindima u more, ali on nije želio da napusti De Souzu.
– Ostao je kod mene 11 mjeseci, a onda je, nakon što je promijenio kožu i dobio novo perje, nestao. Samo nekoliko mjeseci kasnije, Dindim se vratio. Vidio me je na plaži i pratio do kuće – sjeća se De Souza.
Tako bi svake godine Dindim provodio osam mjeseci kod De Souze. Vjeruje se da se nakon toga vraća u Argentinu i Čile.
Biolog, profesor Krajevski, koji je intervjuisao De Souzu za TV Globo, za list ,,Independent” kaže kako nije vidio ništa slično ranije.
– Mislim da pingvin vjeruje da je Žoao dio njegove porodice i da je pingvin. Kada ga vidi, maše repom i trubi u znak sreće – priča Krajevski.
De Souza kaže za TV Globo da pingvina voli kao vlastitog sina.
– Mislim da i on voli mene. Nikome ne dopušta da ga dira osim meni. Druge tjera. Meni sjedi u krilu, dopusta mi da ga kupam, da ga hranim sardinama i držim. Svi su govorili da se nikada neće vratiti, ali proteklih četiri godine on mi dolazi u posjetu. Stiže svakog juna i vraća se u februaru. Svake godine je sve srećniji što me vidi – objašnjava De Souza za TV Globo.
B.R.
Foto:
TV Globo