ART PREPORUKA

ART: Preminuo ,,peti Bitls” Džordž Martin (video)

Foto: ysolife.com

Foto: ysolife.com

Producent ,,Bitlsa” Džordž Martin, poznatiji kao ,,peti Bitls”, preminuo je jutros u 90. godini, saopšteno je u Londonu.

Potvrda o Martinovoj smrti došla je nakon što je britanski premijer Dejvid Kameron odao priznanje menadžeru kao ,,džinu u svijetu muzike” i poruke bivšeg člana benda Ringa Stara na Tviteru da će ,,Martin svima nedostajati”.

Star je objavio i fotografiju ,,Bitlsa” s menadžerom i komentarom: ,,Hvala za svu ljubav i dobrotu koju si nam pružio, Džordže. Mir i ljubav”.


Pol Mekartni kazao je pak da je Martin bio pravi džentlmen i drugi otac.
– Ako je iko zavrijedio titulu ,,petog Bitlsa” bio je to Džordž. Svijet je izgubio istinski velikog čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag na moju dušu i istoriju britanske muzike… Teško je odabrati omiljeno sjećanje na njega, ima ih toliko, ali jedna koje se sjećam jeste trenutak kada sam donio pjesmu ,,Yesterday” u studio. Momci iz benda sugerisali su da je otpjevam solo i sebe pratim na gitari. Nakon što sam to i učinio, Džordž Martin mi je rekao: ,,Pol, imam ideju da je je stavim u gudački aranžman.” Kazao sam: ,,Oh ne, Džordže, mi smo rokennrol bend i mislim da to ne bi bila dobra ideja.” Na svoj blag način velikog producenta rekao mi je: ,,Hajde da pokušamo i ako ne bude dobro, nećemo ga uraditi i ići ćemo sa tvojom solo verzijom.” Složio sam se i narednog dana došao sam kod njega kući da poradimo na aranžmanu. Uzeo je note koje sam mu pokazao, stavio ih na klavir, violončelo postavio u nižu oktavu, prvu violinu u višu i dao mi prvu lekciju o tome kako su gudala namjerena za kvartet. Kada smo sve to snimili u ,,Abi roudu”, bio sam toliko uzbuđen što je njegova ideja bila ispravna da sam sedmicama govorio svima o tome. Tako je bilo i sa ,,Eleanor Rigby”, ,,Live and Let Die” i drugim – napisao je Mekartni u predivnom pismu na svom sajtu.





B.R.

kud duga