DRUŠTVO PREPORUKA

BIJELO POLJE: U planu otvaranje odjeljenja Narodne biblioteke za slijepe i slabovide

Foto: english.gov.cn

Foto: english.gov.cn

Narodna biblioteka u Bijelom Polju formiraće odjeljenje za slijepe i slabovide, prvo takvog tipa u Crnoj Gori, koje će tim osobama omogućiti čitanje i olakšati integraciju u društvo.

Iz ustanove su saopštili da je blizu 200 korisnika zainteresovano za taj projekat i apelovali na nadležne i donatore da pomognu u njegovoj realizaciji.

Rukovodilac bjelopoljske Narodne biblioteke Edin Smailović kazao je da je relizacija projekta u početnoj fazi.

– Za početak, što je po mom mišljenju najvažnije, obezbijedili smo prostor za odjeljenje za slijepe i slabovide. To je prostor od oko 30 metara kvadratnih. Takođe, uspostavili smo saradnju sa lokalnim udruženjem za slijepe i slabovide koji su nam velika potpora u ovom projektu – rekao je Smailović agenciji MINA.

Oni su ih, kako je dodao, informisali o broju potencijalnih korisnika odjeljenja.

– Za sada je oko 200 korisnika zaintersovano za ovo odjeljenje – precizirao je Smailović.

Prema njegovim riječima, napisan je i projekat kako bi odjeljenje trebalo da izgleda uz konsultaciju sa kolegama iz drugih biblioteka bivše Jugoslavije.

Foto: medeguru.com/

Foto: medeguru.com/

– Zahvaljujući njihovoj pomoći uspjeli smo doći do najoptimalnijeg rješenja kako bi to odjeljenje trebalo da izgleda i koliko bi iznosili troškovi njegovog formiranja – naveo je Smailović.

Kako je precizirao, vrijednost projekta je blizu 6.000 eura, a projekat će se finansirati iz sopstvenih sredstava.

– Oslanjamo se na to da ćemo ovim kvalitetnim projektom dobiti podršku nekog od donatora i nadležnih – poručio je Smailović.

Otvaranje odjeljenja je planirano do kraja godine.

– Ovo, nažalost, ne zavisi samo od nas, već i od toga kada ćemo i na koji način dobiti sredstva, odnosno kada će sredstva biti operativna. Dakle, dinamika prikupljanja sredstva diktira i vrijeme otvaranja – kazao je Smailović.

Odjeljenje je, kako je dodao, osmišljeno na taj način da raspolaže sa 30 mjesta, a pored materijala na Brajevom pismu planirana je i nabavka specijalne lupe namijenjena slabovidim osobama.

– Na ovaj način će slabovide osobe biti u stanju da koriste standardni bibliotečki fond. Na ovaj način biblioteka bi pomogla integraciju ovih lica u crnogorsko društvo – ocijenio je Smailović.
Izvor: MINA/CDM