PREPORUKA ZDRAVLJE

ZIKA VIRUS: Naučnici utvrdili da napada i nervni sistem

Scientist woman

Francuski naučnici objavili su da su dokazali vezu virusa zika i  Guillain-Barreova sindroma sugerišući da bi u zemljama pogođenima epidemijom virusa zika mogao porasti broj oboljelih od autoimune bolesti koja napada periferni nervni sistem.

Guillain-Barreov sindrom rijetka je bolest u kojoj imuni sastav napada nervni. Bolest se razvija nekoliko dana nakon izloženosti virusu, bakteriji ili parazitu. Naučnici predvođeni Arnaudom Fontanetom s francuskog Pasterovog instituta obradili su podatke od epidemije zika virusa na području francuske Polinezije tokom 2013. i 2014. i izračunali su da je rizik pojave Guillain-Barreova sindroma 2,4  na svakih 10 hiljada ljudi zaraženih zikom.

-To je otkriće značajno zbog toga što omogućava da se potvrdi uloga ovog virusa u slučajevima teških neuroloških komplikacija koje čine Guillain-Barreov sindrom- kazao je Fontanet.

Stoga naučnici vjeruju  da će u regijama zahvaćenima epidemijom značajno porasti broj pacijenata s ozbiljnim neurološkim komplikacijama i kad je moguće trebali bi se povećati kapaciteti za primanje pacijenata kojima treba intenzivna njega.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije i uz najbolju moguću zdravstvenu zaštitu tri do pet odsto oboljelih umire od komplikacija vezanih uz sepsu, plućnu emboliju, srčani udar ili paralizu mišića koji pomažu disanju.

Do sada su naučnici utvrdili vezu virusa zike i pojave mikrocefalije.

Izvor: net.hr