SPORT

KOŠARKA: Stefan Kari vodio Voriorse do istorijskog uspjeha

Kari (Foto: J Pat Carter/Getty Images)

Kari (Foto: J Pat Carter/Getty Images)

Stefan Kari i njegovi Golden State Warriors-i pobjedom nakon produžetaka u derbiju kod Oklahome (118:121) postali su ekipa s najboljim skorom u istoriji NBA nakon 58 utakmica (53-5) i prvi nakon Lakersa ‘88. koji su plejof osigurali već u februaru.

Tu nije kraj istorijskim dostignućima aktuelnih prvaka i najboljeg tima NBA, jer pobjedu gostima 0.6 sekundi prije kraja produžetka donio je Kari trojkom s deset metara, što mu je bila 12. na susretu. Time je izjednačio NBA rekord i srušio lični u jednoj sezoni, jer sada je na 288 pogođenih ,,dalekometnih projektila”. Takođe, Kari drži još jedan NBA rekord; trojku ubačenu na 129 uzastopnih utakmica.

Nenadmašnom Kariju, koji se ionako odavno takmiči ne sa suparnicima, nego sa samim sobom, očigledno nije smetalo ni što je propustio šest minuta u trećoj četvrtini zbog dvostruke povrede lijevog zgloba, jer prvo ga je izvrnuo, a zatim mu je Rasel Vestbruk stao na njega.

Najboljem strijelcu lige i aktuelnom MVP-u sjajno su sekundirali Klej Tomson s 32 koša te Drejmond Grin sa po 14 skokova i asistencija.

Thunder je predvodio Kevin Djurant s 37 koševa, ali najbolji igrač Zapada za januar je prekršajem na samom početku produžetka završio utakmicu. Oklahoma je mogla pobijediti i bez najboljeg igrača, prije svega zbog jednog od najboljih defenzivnih izdanja ove sezone, jer osim Karija, ograničili su trojke ostalih igrača gostiju. Zanimljivo, Thunder je izgubio, iako su uvjerljivo ,,nadskakali” Warriorse 62:32.

U zadnjoj četvrtini domaćini su vodili sa čak 12 koševa razlike, ali su Tomson trojkom i polaganje, te Igudala slobodnim bacanjima 0.7 sekundi prije kraja izjednačili na 103:103 za produžetke.

Rasel Vestbruk bio je sjajan za domaćine s 26 koševa i 13 asistencija, kao i Serž Ibaka s 15 koševa i 20 skokova.

Sjajna utakmica velikih rivala Zapada brzo će imati nastavak, jer Warriorsi i Thunder opet se sastaju u četvrtak u Oklandu, što će im biti već treći meč u zadnjih mjesec.

Izvor: Index.hr