Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

INSPEKCIJA: U kineskim lutkama previše opasnog ftalata

95868937

Sanitarni inspektori krajem prošle godine su prilikom kontrole bezbjednosti plastičnih igračaka kod pet pronašli hemikaliju ftalat iznad propisanog nivoa (0,1 odsto), koji je rizičan po zdravlje djeteta, zbog čega su igračke povučene sa tržišta, kazali su Pobjedi iz PR službe Uprave za inspekcijske poslove.

Inače, ftalati se dodaju plastici da bi postala mobilna, odnosno da bi bila mekša.

Nalaze se i u PVC podovima, plastificiranim tapetama, predmetima od vještačke kože, PVC stoljnjacima, odnosno mušemama, školskim gumicama, pernicama, selotejptrakama, slušalicama za uši, zavjesama za kadu, fli-flop papučama, ali i u nekim kozmetičkim proizvodima parfemima i lakovima za nokte.

Ova hemikalija može štetno da utiče na plodnost i plod, remeti rad hormonskog sistema, a može da izazove i alergije. Kako su naveli iz Uprave, koncentracija veća od dozvoljene ove hemikalije pronađena je u plastičnoj lutki „Maša“, setu plastičnih pataka, muzičkoj lutki, plastičnoj lutki diversiti „fašion“ i gumenoj igrački „bables tojs“ porijeklom iz Kine.

Na tržištu je pronađeno 160 komada, a uvoznici i distributeri preduzeli su dobrovoljne mjere neodložnog povlačenja proizvoda iz prometa i opoziva (povlačenja) od potrošača. Inspektori su nakon toga obavili nove inspekcijske preglede i u toku je pojačani nadzor objekata, kako bi se utvrdilo da li na tržištu još ima tih proizvoda kazali su Pobjedi iz Uprave.

 

Izvor: Pobjeda/cdm.me