ART PREPORUKA

VEČERAS U KIC-U ,,ZETA”: Premijera predstave Slobodana Milatovića ,,Ćelava pjevačica”

Predstava CELAVA PJEVACICA 1Predstava ,,Ćelava pjevačica” biće premijerno izvedena u okviru manifestacije ,,Decembarska umjetnička scena 2015” večeras u 20 sati u KIC-u ,,Zeta” u Golubovcima.

Riječ je o predstavi koja je nastala po tekstu Ežena Joneska, a u režiji Slobodana Milatovića. U predstavi igraju Ana Vučković, Bojana Malinovska, Dejan Ivanić, Petar Novaković i Aleksandar Gavranić. Kostime je radila Lina Leković, dizajn Suzana Pajović, producent je Ljubo Kaličanin, a dok je adaptaciju i scenografiju uradio reditelj Slobodan Milatović.

Drama odnosno komedija ,,Ćelava pjevačica” svakako je jedan od najznačajnijih ne samo dramskih nego uopšte književnih djela u dvadesetom vijeku. Ova predstava bi trebalo da znači otvaranje jedne nove scene i početak pozorišne produkcije i pozorišnog života u Golubovcima. Dobijanjem adekvatne pozorišne rasvjete KIC ,,Zeta” je stvorio sve optimalne tehničke uslove za opsluživanje i održavanje zahtjevnih scenskih ostvarenja.

Predstava CELAVA PJEVACICA 5

– Za mene je veoma značajan rad na ovoj predstavi, jer prvi put u svojoj dugogodišnjoj karijeri radim neki Joneskov tekst. ,,Ćelava pjevačica” je svakako njegov najznačajniji komad, a meni je sigurno jedan od najomiljenijih dramskih tekstova koji je rediteljski veoma zahtjevan jer je u osnovi komedija, a pri tom je napisan kao ,,antikomad”, tj. drama apsurda. Tragajući za njegovim smislom radikalno sam promijenio dramsku strukturu i rediteljski pokušao da mu dam formu bajke, a da pri tom sve ostvarim minimalnim glumačkim i scenskim sredstvima. Ovu predstavu bih želio da posvetim jednom od najvećih ex-YU glumaca Slobodanu Aligurdiću, koji je porijeklom iz Zete, a svoje posljednje dane je proveo ovdje. Sve to sa željom da se njegovo ime obilježi otvaranjem nove pozorišne scene ili značajne manifestacije – rekao je Slobodan Milatović.

Repriza predstave biće organizovana u srijedu, 16. decembra, od 20 sati.

Producent predstave je KIC ,,Zeta”, a pokrovitelji su Sekretarijat za kulturu i sport i Gradska opština Golubovci.

kud duga