ART PREPORUKA

MONODRAMA IRFANA MENSURA: Spuštena zavjesa na ovogodišnji program ,,Bedem festa”

vesti_glumac_kazi_nesto_smesno_premijera,,Bedem fest” tradicionalno nastavlja aktivnosti u oblasti promocije ljudskih prava i obilježavanja 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava. U saradnji sa fondacijom „Ćano Koprivica“ i JU Nikšićko pozorište, a u okviru programa podrške razvoju kulture u Nikšiću, večeras je ugošćen doajen jugoslovenskog dramskog pozorišta Irfan Mensur sa najnovijom monodramom ,,Glumac, kaži nešto smešno”.
Bilo je to među prvim izvođenjima monodrame nakon skorašnje i veoma uspješne pretpremijere i premijere u Beogradu. Dramatizaciju i režiju uradio je upravo Irfan Mensur, a značajan segment predstave je i muzika koju je komponovao Sanja Ilić.
predstava_670x0
Ovo je ujedno bio ,,završni čin” i spuštanje zavjese na ovogodišnji kreativni koncept Bedem festa ,,Mir, brate, mir”.
– Pozorište je jedna velika svečana dvorana i na kraju nje je pozornica… I uveče kada se u gradu sve zatvori, smiri, vi dolazite u pozorište. Gledate tako sami sebe na pozornici, smijete se i plačete… A ja ulazim u vašu dušu, kao u nečiju praznu kuću. To što vidite na sceni, liči vam na snove koje sanjate, zato valjda i odlazite u pozorište?! Pozorište je jedna velika svečana dvorana, na kraju nje je pozornica, a na njoj glumac…- rekao je Irfan Mensur o predstavi, uz naglasak da je riječ o duhovitom načinu borbe protiv aktuelne estradizacije pozorišta.
Irfan Mensur je redovan gost u Nikšiću pa je podijelio sa organizatorima i svoje utiske o Nikšiću, Nikšićanima kao i o konceptu „Mir, brate, mir“.
glumac_kazi_nesto_smesno_1
– Pomisao na moje prošlogodišnje gostovanje u Nikšiću budi u meni samo prijatna osjećanja i sjećanja… Ljudi, razgovori, ljubaznost, dobra atmosfera… A tek tvrđava!!! Večeras očekujem publiku koja će podržati moj duhoviti bunt protiv estradizacije pozorišta. Znam i siguran sam da će biti uz mene… – rekao je prije predstave Mensur.
Povodom dana ljudskih prava Irfan Mensur je i prošle godine podijelio sa Nikšićanima svoju životu priču. Podijelio je sa organizatorima i svoje viđenje 10. decembra.
– Deseti decembar je i dan borbe protiv primtivizma. Tako ja shvatam borbu za ljudska prava. Pravo na nešto malo pameti, ljepote, dobronamjernosti… „Mir, brate, mir“ prihvatam i kao lični slogan, kao lični moto, kao lični stav. Moj lični mir su moja tri sina. I porodica i nekoliko prijatelja. Dovoljno za jedan život – kazao je Mensur.
Direktor ,,Bedem fest”-a Petar Šundić istakao je da su željeli da u pozitivnim notama i duhu smijeha zatvore ovogodišnji ,,Bedem fest”, uz veliku zahvalnost, iskrene želje i čestitke svima za predstojeće praznike.
– ,,Bedem fest” će i u narednim godinama snažno nastaviti sa raznovrsnim aktivnostima od višestrukog i opšteg značaja u raznim segmentima i na raznim poljima. Iza nas je jedna naporna godina prepuna različitih kulturnih, humanitarnih ali, prije svega, društvenih događaja. Naša misija se nastavlja bez obzira na teške momente i u ovoj godini. Naš tim predano radi na razvoju koncepta za iduću godinu. Dugujemo veliku zahvalnost svima koji su i ove godine podržali ,,Bedem fest” i koji su istinski vjerovali u koncept „Mir, brate, mir“ – kazao je Šundić.

kud duga