ART

ART: Incijativa da Beograd dobije Rok muzej

320826_gitara-koncert-ap_fBeograd bi u skoroj budućnosti mogao da dobije Rok muzej.
Institut za savremenu muziku organizuje izložbu u četvrtak u galeriji ,,Centar za ravnotežu”koja će promovisati ideju.
Jedan od inicijatora je Miroslav Cvetković-Cvele, gitarista benda ,,Bajaga i Instruktori”, a Rok muzej bi trebalo da osim stalne i putujuće postavke obuhvati i druge aktivnosti kao što su ,,Kuća slavnih”, edukacija, tribine, predavanja, radionice, projekcije tematskih filmova…
– Ne postoji osoba u Beogradu koju rokenrol nije barem okrznuo, a mnogi životi njime su zauvijek obilježeni, kroz stalno traganje za novim manifestacijama talenta, vještine, tolerancije, širine i, posebno, slobode duha. Smisao muzeja – a posebno muzeja rokenrola, još veoma živog i aktivnog umjetničkog i socijalnog organizma – kao mjesta gdje se istorija čuva u prezentuje, samo je jednim dijelom u očuvanju i poštovanju prošlosti. Drugim, velikim dijelom, on svoju svrhu ispunjava postavljanjem i održavanjem uporišta za sadašnjicu i čvrstog temelja na kome je moguće graditi budućnost. Kolektivno sjećanje na nedoživljeno, tako često u rokenrol mitologiji, na taj način moći će da postane sjećanje na stvarnu, bolju budućnost – navodi između ostalog rok kritičar Aleksandar Žikić.
Petar Janjatović podsjeća da je u Beogradu već odavno stanje sa muzejima vrlo zabrinjavajuće.
– Kako je Beograd posljednjih godina postao vrlo zanimljiv brojnim mladima iz cijelog svijeta čini se da je stara ideja o otvaranju rok muzeja ponovo više nego akuelna. Naravno, uz turističku atraktivnost ovaj muzej bi, prije svega, imao značaj kao centar za stručno prezentovanje jednog od najbitnijih segmenata domaće masovne kulture.

Od kasnih predesetih godina, kada su se stidljivo pojavile prve reakcije na novi američki zvuk, pa do današnjih dana, rock’n’roll je postao jedan od najznačajnijih oblika kreativnog izražavanja mladih generacija. I tokom tih 55 godina u Srbiji je stvorena bogata, raznovrsna i uticajna scena. Temelji su odavno iskopani, zidovi šareno obojeni, a sobe pune muzike. Vreme je da na pravi način ta scena dobije i krov – objašnjava Janjatović.
Izvor: Blic.rs

kud duga