PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Korisni savjeti za sprečavanje i liječenje prehlade

Sa čak 200 vrsta virusa koji lebde u vazduhu, većina nas godišnje se bori u prosjeku sa tri prehlade, od kojih svaka traje nedjelju ili dvije. Postoji dosta jednostavnih ljekova kući koji mogu da pomognu da dobijemo rat protiv bakterija ove zime.

Foto: Shutterstock.com

Foto: Shutterstock.com

San
Spavajte najmanje sedam sati. Ako niste velika spavalica, pokušajte da redovno vježbate i smanjite unos alkohola i kofeina (posebno u popodnevnim satima) kako bi sebi priuštili bolji odmor noću.
Zašto je to dobro?
Svako zna da kada ste usporeni, više ste skloni bolesti. Studija sprovedena ranije ove godine otkrila je da ljudi koji spavaju manje od sedam sati imaju tri puta više šanse da prehlade.
Kad ste bolesni, potrebni su dodatni sati sna u borbi protiv infekcije. Dodajte još jedan jastuk tako da vaša glava bude u višem položaju od normalnog, jer će se tako olakšati pritisak sinusa i lakše disati.

Foto: medicaldaily.com

Foto: medicaldaily.com

Voda
Trebalo bi da se pije najmanje tri litra (žene) ili četiri litra (muškarci) dnevno kada se rješavate prehlade ili gripa.
Zašto je to dobro?
Zamjena tečnosti izgubljene zbog groznice i infekcije je od suštinske važnosti. Ako duvate nos svakih 30 sekundi, vi ste u opasnosti da dehidrirate, što može da dovede do gušenja. Vrući čaj sa medom može da pomogne da se smanji kašalj i ublaže upaljene membrane u nosu i grlu.

Foto: newsms.fm

Foto: newsms.fm

Pranje ruku
Perite ruke što je češće moguće. Trljajte sapunom sa jedne i sa druge strane najmanje 20 sekundi. Uvjerite se da ste ih dobro osušili, jer se klice lakše zadržavaju na koži kada je mokra.
Zašto je to korisno?
Virusi mogu da žive na površini satima. Svaki put kada se rukujemo sa nekim, uđemo u sobu da odmorimo od posla ili nešto dodirnemo, možemo pokupiti bakterije. Često pranje ruku je najbolja strategija da se zaustavi zaraza, kao i da se spriječi širenje klica.
Cink
Većina nas ne uzima dovoljno cinka uz uravnoteženu ishranu, ali cink u pastilama dodatno ubija viruse u grlu ili nosu.
Zašto je to korisno?
Cink igra ključnu ulogu u održavanju imunog sistema jakim. Takođe štiti organizam od infekcija, ali i pomaže da se skrati prehlada.
Vitamin C
Najbolje je jesti hranu bogatu vitaminom C, uključujući agrume, jagode, kivi, paradajz, paprike i lisnato zeleno povrće.
Zašto je to korisno?
Klinička istraživanja pokazala su da velike doze vitamina C ne mogu da smanje ozbiljnost ili trajanje prehlade. Međutim, dnevna doza vitamina C kroz voće i povrće sprečava infekciju. Vitamin povećava proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i antitijela, koji su dobri u borbi protiv prehlade i gripa.

Foto: ankarascene.com

Foto: ankarascene.com

Ulje eukaliptusa
Dodajte nekoliko kapi ovog ulja u kadu punu tople vode ili u toplu kupku.
Zašto je to korisno?
Jedan od najiritantnijih simptoma prehlade ili gripa je začepljenje nosa.
– Eterično ulje eukaliptusa odlično je za ublažavanje začepljenja. Ako imate prehladu ili grip, ono čisti disajne puteve i pomaže da lakše dišete – kaže konsultant za zdravlje u ,,Nourish”-u Agnješka Gavrilžiki.
Selen
Brazilski orah je jedan od najboljih izvora selena. Ostali izvori su sjeme suncokreta, jaja, gljive i tunjevina.
Zašto je to dobro?
Selen pomaže da se izbalansira imuni sistem štiteći tijelo od štetnih bakterija koje mogu dovesti do prehlade i gripa.

Foto: pureformulas.com

Foto: pureformulas.com

Ehinacea
Tradicionalni biljni lijek ehinacea je u širokoj upotrebi u borbi protiv infekcija, posebno prehlada. On dolazi u mnogim oblicima, uključujući tablete, čajeve ili sprejeve za grlo.
Zašto je korisna?
– Ehinacea jača imuni sistem boreći se protiv bakterija, prehlada i gripa. Najbolje je uzeti ehinaceu kada osjetite prve znakove prehlade – kaže Gavrilžik.
Čuvajte crijeva
Da li ste znali da se 70 odsto vašeg imunološkog sistema nalazi u stomaku? Prema riječima naučnice i autorke Đulije Enders, prisustvo crevnih bakterija ima značajan uticaj na ukupnu dobrobit i podložnost infekciji. Dok je radila na svom doktoratu iz gastroenterologije 2012. godine, snimak prezentacije virusa u stomaku Endersove na YouTube-u rezultirala je bestselerom ,,Gut: The Inside Story” (Crijeva: Priča iznutra).
Pošto naša crijeva igraju važnu ulogu u zdravlju, važno je da brinemo o njima. Enders preporučuje da se jedu prebiotske namirnice kao što su banane, asparagus, luk, bijeli luk i kupus, koji njeguju korisne bakterije u crijevima.
Zašto to funkcioniše?
Stomak sadrži ,,dobre” bakterije koje nas održavaju zdravim i ,,loše” bakterije koje mogu dovesti do povećanog rizika od infekcije. Zdrav stomak je osnova zdravog imunološkog sistema i obezbeđivanja pažljive ravnoteže dobrih i loših bakterija sa dosta prebiotske hrane može pomoći da se spriječi prehlada i grip ove sezone.
Izvor: Independent.ie
Prevod: B.R.