MAGAZIN PREPORUKA

CRVENI KRST: Od 2004. godine u Crnoj Gori 38 žrtava trgovine ljudima

Poster_Trgovina_ljudima-page-001Crveni krst Crne Gore sjutra obilježava Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima.
Prema podacima Kancelarija za borbu protiv trgovine ljudima, u Crnoj Gori su od početka godine do 1. aprila bile tri žrtve trgovine ljudima, a ukupan broj žrtava je od 2004. godine bio 38, saopšteno je iz Crvenog krsta.
Iako Crna Gora, statistički posmatrano i u poređenju sa drugim zemljama, ne spada u red zemalja sa izraženim problemom trgovine ljudima, i kod nas postoje ugrožene ciljne grupe koje su sklonije ovom problemu – maloljetna lica, romska populacija, migranti…. Zato je prepoznavanje trgovine ljudima, kao velikog problema današnjice, od velikog značaja i za naše društvo.
Ovogodišnji Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima se obilježava pod sloganom „Pozvoni za slobodu“. Cilj sjutrašnje akcije Crvenog krsta je da se javnosti skrene pažnja na rizike koje trgovina ljudskim bićima nosi sa sobom, kao i to da žrtva i trafikant može biti bilo ko.
Plan podrazumijeva podjelu promotivnog materijala u skoro svim crnogorskim opštinama. Volonteri opštinskih organizacija Crvenog krsta će svojim sugrađanima na ulicama i u sredstvima javnog prevoza dijeliti flajere i kartice koji sadrže ključne poruke vezane za mjere opreza, kojima se preventivno djeluje na trgovinu ljudima.
Crveni krst Crne Gore sjutra u 12 sati u svojim prostorijama za volontere, ali i sve zainteresovane, organizuje kratak seminar na temu prevencije trgovine ljudima.