ART PREPORUKA

NA DANAŠNJI DAN: Prije osam godina preminuo Toše Proeski

Na današnji dan sjećamo se velikog pjevača i čovjeka, makedonskog slavuja i balkanskog anđela Toša Proeskog koji je prije osam godina poginuo u saobraćajnoj nesreći kod Nove Gradiške. Imao je 26 godina.
tony za tosa– Dragi bratko, teško je riječima opisati koliko ništa više nije isto od kada nisi tu i kako me nešto probudi u točno vrijeme od tog kobnog jutra kada si otišao. Volimo te❤ F A L I Š ‪#‎tošeproeski‬ ‪#‎tonycetinski‬ ‪#‎missyousomuch‬ – napisao je Toni Cetinski danas na Facebook profilu i postavio ovu fotografiju i video u sjećanje na svog velikog prijatelja.

Svake godine na ovaj dan održava se maraton od Nove Gradiške do Kruševa. Dug je 900 km, a sam dolazak maratonaca na posljednje počivalište Toša Proeskog, na Gumenj očekuje se nakon 80 sati trčanja danas u 12 sati. U Zagrebu će biti od 17 do 18 sati otvorena crkva na Rokovom perivoju za sve one koji se na svoj način žele prisjetiti Proeskog.
Crna Gora i makedonski slavuj

Mnogo toga Proeskog je vezalo za Crnu Goru – posljednji koncert u našoj zemlji održao je na Cetinju 5. septembra 2007. godine u sportskom centru ,,Lovćen“. Počeo je numerom ,,Igra bez granica“, a završio ,,Nothing else matters“.

– Hvala vam što ste bili ovdje večeras. Obožavam vas. Ovo je kraj koncerta, nažalost. Volim vas najviše na celom svetu. Vidimo se uskoro – poručio je tada Toše.
Počeo je regionalnu karijeru na festivalu ,,Sunčane skale“ u Herceg Novom gdje je 2000. godine sa pjesmom ,,Tajno moja“ osvojio srebrnu sirenu, kao i sa numerom ,,Sonce vo tvoite rusi kosi“ koju je otpjevao naredne godine.

Sjećamo se koncerata u Podgorici, u bašti nekadašnjeg ,,Kina Kulture“, gdje su osmijeh kao i uvijek i posebna energija krasili njegov nastup. Poseban odnos prema publici iskazao je i tom prilikom.
– Sad ću vam otpjevati jednu pjesmu, a vi mi pokažite prstima koliku biste mi ocjenu dali – rekao je tada Toše.
Savršeno je otpjevao numeru ,,Fragile“ od Stinga i podigla sam svih deset prstiju. Pogledao me je i skromno odmahnuo glavom. Ja sam, uz osmijeh, klimnula glavom i potvrdila svoju desetku.
– Hvala – poručio mi je.
Noć prije toga sa menadžerom je posjetio kafić ,,Grinič“ u kojem su svirali Miha Radonjić, Dejan Seferović, Mirko Šćepanović…
Sjećamo se svih novih godina u Budvi….

Ovo je zadnja u nizu pjesama koje se tradicionalno objavljuju pred godišnjicu.


Podsjećamo se i posljednjeg intervjua datog samo dan pred smrt za makedonski Kanal 5.

B.R.

kud duga