MAGAZIN PREPORUKA

OTKRIVEN TAJNI JEZIK NOVOROĐENČADI: Ovo je pet najvažnijih rečenica

djeca 10Ne postoji ništa gore (i za majku i za bebu) nego čuti bebu kako plače, a ne razaznati zbog čega. Jedna australska majka shvatila je „tajni jezik“ beba. Evo njenih otkrića!

Prisila Danstan  rođena je s nečim što ona naziva „fotografsko pamćenje za zvuk“. Sa četiri godine mogla je ponoviti Mocartov koncert na klaviru nakon što bi ga samo jednom čula. Kako je odrastala, naučila je koristiti ovaj dar kako bi raspoznala raspoloženja ljudi oko sebe, a ponekad čak i za prepoznavanje bolesti.

Kada je Prisila postala majka, upotrijebila je svoj dar slušajući i memorišući različite vrste plača koje je njen sin proizvodio i na kraju je shvatila da sve ostale bebe takođe  proizvode iste zvukove kada plaču.

Prisila je svoju teoriju o plaču beba testirala na više od 1000 novorođenčadi širom svijeta, različitih rasa i kultura, te tvrdi da sve bebe u dobi od 0-3 mjeseca plaču na pet određenih načina. Plač novorođenčadi zapravo je refleks na određenu situaciju i stoga sve bebe plaču isto. Ako roditelji ne odgovore na taj refleksni plač, beba ga na kraju prestaje koristiti.

Prisila kaže da je važno slušati „pred-plač“ bebe, još dok nije postala histerična zbog toga što je ne razumiju. U fazi „pred-plača“ lakše je razlikovati jednu vrstu plača od druge.

Ovo su pet „riječi“ za koje Prisila Danstan kaže da se mogu prepoznati u plaču svih novorođenih beba:

1. NEH – „Gladan/na sam.“ Zvuk „n“ dolazi od refleksa sisanja. Beba diže jezik na vrh usta kao što radi kada sisa.
2. OUH – „Spava mi se.“ Ovaj refleksni zvuk povezan je sa zijevanjem.

3. HEH – „Neudobno mi je.“ Ovako beba plače kada joj je pretoplo, prehladno, treba joj promijeniti pelene ili joj nešto drugo smeta.

4. EAIR – „Imam grčeve u stomaku.“ Ovaj plač ima dublji zvuk od ostalih, poput roktanja, a ponekad je popraćen skupljanjem nogu. Ovaj plač znači da beba treba da obavi nuždu ili  ima grčeve u stomaku.

5. EH – „Trebam podrignuti.“ Ovo je refleksni zvuk koji beba proizvodi kada pokušava istisnuti zrak iz stomaka.

Prema članku autorice Kaylie Todd „How to Understand a Newborn Baby’s Cry”

Izvor:atma.hr voices.yahoo.com

Tekst prevela i pripremila: Nika Said