PREPORUKA ZDRAVLJE

KOD PEDIJATRA: Zašto djecu boli glava

42-17196097

      

U dječijem uzrastu glavobolja je dosta česta i uglavnom nastaje u sklopu neke druge bolesti. Najjednostavnija podjela glavobolja je na organske i funkcione glavobolje.

Organska glavobolja obično nastaje u sklopu infekcija kao što su upala grla, sinusa, virusne respiratorne infekcije i infekcije mokraćnih puteva, a koje su obično praćene povišenom temperaturom. Glavobolja se može javiti i kod opasnijih bolesti kao što su meningitis, encefalitis, hipertenzije.Treba pomenuti i poremećaje vida gdje je nerijetko prvi simptom slabovidosti upravo glavobolja.

U funkcionalnu glavobolju ubrajamo psihogene i tenzione glavobolje. Psihički faktori (neki stresni događaji u školi ili porodici) kod, obično inteligentne i osjetljive djece, mogu dovesti do glavobolje gdje dijete često mijenja lokalizaciju bola. Tenzione glavobolje nastaju zbog zatezanja vratnih mišića najčešće zbog nepravilnog tjelesnog držanja, višesatnog sjedenja ispred televizora ili kompjutera.

Vjera Jankovic doktor pedijatrije 1209 2011 Dragan Mijatovic

Dr Vjera Janković

Ne tako rijetka je i migrena u dječijem uzrastu. Oko 20 odsto odraslih navodi da je migrena zapravo počela u djetinjstvu.To je obično poremećaj karakterističan ponavljanim napadima glavobolje jakog inteziteta sa širokim varijacijama u intezitetu, frekfenciji i trajanju. Napadi su obično jednostrani praćeni mučninom i povraćanjem. Smatra se da je migrena rezultat širenja i pulzacije krvnih sudova u mozgu uz stimulaciju receptora za bol u zidovima arterija. Može biti izazvan mnogim faktorima: psihički ili fizički stresovi, uzimanje određene hrane ili pića.

S obzirom na to da se kod djece češće radi o bezazlenim glavoboljama uz neke infektivne bolesti, nije potrebno opsežno ispitivanje glavobolja. Međutim, ako je riječ o  ponavljanim glavoboljama kojima nije lako utvrditi uzrok, potrebno je dijete odvesti kod pedijatra koji će napraviti plan ispitivanja – ORL i oftalmološki pregled i pregled kod dječijeg neurologa.

Terapija glavobolja zavisi od uzroka. Za ublažavanje bola preporučuje se paracetamol 10-15mg/kg.

Dr Vjera Janković, pedijatar