ART PREPORUKA

BUKER 2015: Dobitnik Jamajčanin Marlon Džejms za ,,Kratku istoriju sedam ubistava”

Marlon Džejms večeras na dodjeli Bukerove nagrade sa Vojvotkinjom od Kornvola (foto: Reuters)

Marlon Džejms večeras na dodjeli Bukerove nagrade sa Vojvotkinjom od Kornvola (foto: Reuters)

Dobitnik Bukerove nagrade za fikciju je Jamajčanin Marlon Džejms, prenose svjetski mediji. To je ujedno jedini Jamajčanin u istoriji dodjele Bukera.
– Ovo je potpuno nadrealno. Mislim da ću se probuditi i vidjeti da je ovo samo san. Uzbudljivo je. Prvi put na ideju sam došao sa 19 godina, ali tada nije bilo vrijeme da je napišem – kazao je na večerašnjoj ceremoniji Marlon Džejms za BBC.
Priznanje je dobio za roman ,,Kratka istorija sedam ubistava” (A Brief History of Seven Killings) koji govori o političkom nasilju na Jamajci, proširenju lanca kokaina u Americi, ali i o pokušaja ubistva rege legende Boba Marlija 1976. godine. Džejms koristi američki i jamajčanski dijalekt. Akteri su CIA agenti, duhovi, gangsteri i dileri drogom.
Odluka je jednoglasna, a predsjednik žirija Majkl Vud istakao je da je roman ,,Kratka istorija sedam ubistava” najuzbudljiva knjiga na ovogodišnjem spisku laureata i da je puna jezičkog uživanja.

Marlon2

Foto: independent.ie

– Jedno od zadovoljstava prilikom čitanja jeste da se okreću strane. Niste sigurni ko će sljedeći narator biti – kazao je Vud, inače profesor Engleskog jezika na Prinstonu.
Novčani iznos nagrade iznosi 67.349 eura.
Kritičari roman poređuju sa tokom svijesti novela Vilijama Foknera i nasilnim filmovima Kventina Karantina, dok Džejms kao uzora navodi Čarlsa Dikensa.
B.R.

kud duga