ART PREPORUKA

PODGORICA: Dodijeljene godišnje nagrade časopisa ,,KOMUN@”

komuna_11

Dobitnici nagrada sa članovima žirija

Prva Godišnja nagrada časopisa ,,KOMUN@” uručena je sinoć u hotelu ,,Ramada” u Podgorici novinaru, pjesniku i publicisti iz Bara Željku Miloviću, posebno za djelo „Crnogorska pop – rok muzika 1954 – 1991”, dok je Specijalnu plaketu dobio etnolog i koreograf Ibiš Kujević iz Rožaja za očuvanje, promociju i valorizaciju kulturne baštine Crne Gore. Ovu odluku donio je tročlani žiri koji su činili predsjedavajuća istoričarka umjetnosti i modna kreatorka mr Anastazija Miranović, režiser Gojko Kastratović i doajen crnogorskog žurnalizma Husein Ceno Tuzović.

Generalni direktor Direktorata za medije Ministarstva kulture Željko Rutović uručio je  Miloviću  diplomu, skulpturu i  novčanu nagradu od 500 eura koju je obezbijedilo Ministarstvo kulture.

– Sve što jesmo, jesmo u tragovima, našim istorijskim, kulturološkim, civilizacijskim i državnim … Ono smo što postajemo i što opstajemo u baštini. ..Večeras nije samo riječ o komuni i nagradama, ovdje je prije i poslije svega riječ o našim tragovima. Večeras je uzorana, nadam se, široka brazda u odličju časopisa ,,KOMUN@”i svih njenih prijatelja koji će znati da popune vezu Crne Gore i njene baštine – istakao je Rutović.

komuna_14

Željko Milović

Željko Milović je kazao da je ponosan što je prvi dobitnik ove nagrade. On je zahvalio žiriju što je dokazao da je crnogorsko urbano nasljeđe dragocjeno državi i narodu.

– Knjiga ,,Crnogorska pop-rok muzika 1954-1991” je zaista dugo pisana. Materijal sam prikupljao osam godina. Konkretan rad na terenu, obilazak crnogorskih gradova, pregled arhiva trajao je od decembra 2012. do novembra 2014. Nekoliko sati dnevno uz kompjuter svaki dan, protekle tri godine, a u posljednjih šest mjeseci i više. Isplatilo se i ova nagrada je dokaz – poručio je Milović.

komuna_13

Ibiš Kujević

Ibišu Kujeviću Glavni grad  donirao je dvije monografije i plaketu. Kujeviću je nagradu uručila sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport  Podgorice mr Nela Savković- Vukčević.

– Pitanje identiteta na poseban način je aktuelizovano tokom procesa integracija i globalizacija. Smatram realnim ono stanovište da jedna kultura svoje lokalne vrijednosti, osobenosti, specifičnosti promoviše u univerzalne i time postaje dio ukupne evropske kulture i njenog bogatstva… Dio naše baštine, materijalne i duhovne, jeste multikonfesionalna i multietnička identitetska stvarnost i upravo tim crnogorskim identitetom mi se danas ponosimo i pred Evropom i pred svijetom – rekla je Savković-Vukčević.

Kujević je uredniku ,,KOMUNE” Ameru Ramusoviću uručio seharu sa šest dokumentarnih filmova iz kulturne baštine Bošnjaka sjeverne Crne Gore  koji se u cjelosti poklapaju sa onim, što je, kako je istakao, osnovna smjernica ,,KOMUNE”, kao i muzički CD sa terena i knjigu epske poezije ,,Kliče vila sa londže zelene” i lirske poezije ,,Kliče vila sa vrh Koma”.

Izvršni urednik časopisa ,,KOMUN@” Minja Bojanić istakao je da ovaj časopis rođen, počiva i istrajava na danas zaboravljenom, rijetkom entuzijazmu pojedinaca.

– Kad bih htio da kažem nešto o ,,KOMUNI”, onda bi se to svelo u riječi – Ovo nema niđe. Zašto? ,,KOMUN@” je jedinstvena po tome što ni u jednom od njenih brojeva nećete naći niti jednu jedinu reklamu, što je u današnjem, često posustalom medijskom sazvežđu neka vrsta temelja opstanka bilo kog medija. Isto tako, ni u jednom broju ,,KOMUNE” nećete naći niti jednu ružnu riječ…Nismo svjesni kulturnog bogatstva, počesto ne znamo šta imamo. Redakcija ,,KOMUN@” nema svoju adresu. U našim skromnim sobičcima  često noćima, danima radimo na tome da bismo profilisali ovu novinu za koju smatram da može da bude dobrim primjerom za zapadni Balkan. Niko od naših saradnika za ove četiri godine nije ni centa dobio za svoje priloge…. – rekao je Bojanić.

Prikazan je kratki film Mirka Jakovljevića o časopisu ,,KOMUN@”.

U muzičkom dijelu programa sopranistkinja Aleksandra Vojvodić-Jovović otpjevala je himnu i numeru ,,Biser Mara”, dok je gitarski duo Srđan Bulatović i Darko Nikčević odsvirao ,,Poljem se vija” i ,,Pod gorom”.

Medijatorka svečanosti bila je pjevačica Andrijana Božović.

Organizator svečanosti bio je časopis za njegovanje baštine Crne Gore ,,KOMUN@”, a pokrovitelji Ministarstvo kulture Crne Gore, Glavni grad Podgorica i NVO ,,Nebesko ognjište”.

B.R.

Foto: Boris Šekularac

This slideshow requires JavaScript.

kud duga