MAGAZIN SLAJDER

TIJANA BLAGOJEVIĆ: Čast bi mi bila da igram protiv svjetskog prvaka Magnusa Karlsena

tijana-blagojevic

Foto: Reprezentacija.me

Učenica četvrtog razreda Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole u Nikšiću Tijana Blagojević nedavno je ispisala šahovske stranice istorije Crne Gore kada je na Evropskom prvenstvu za mlade u Poreču osvojila bronzano odličje.

Talentovana 18-godišnja Nikšićanka za MNE magazin prenosi utiske iz Poreča, govori o položaju šaha u Crnoj Gori, o tome ko joj je bila najteža protivnica, sa kojim bi šahistom voljela da ukrsti figure, narednim turnirima, o šahovskom nasljeđu i podršci koju dobija od roditelja, prijatelja, nastavnika i klubova.

Možete li, molim Vas, da prenesete utiske iz Poreča?

– Na prvenstvu Evrope učestvovao je 841 učesnik iz 42 zemlje. U mojoj konkurenciji je bilo 48 djevojaka iz 32 zemlje. Osvojila sam 6,5 poena (5 pobjeda, 3 remija, 1 poraz) i zauzela 3. mjesto. Naime, poslije 7. kola sam bila na diobi 1. i 2. mjesta, ali sam u 8. kolu u želji da pobjedim forsirala i izgubila. U posljednjem kolu mi je bio dovoljan remi da obezbjedim medalju.

Zadovoljna sam postignutim rezultatom. Niko nikad iz Crne Gore nije bio blizu borbe za medalju. I samo oni koji učestvuju na ovim takmičenjima znaju koliko je to teško. Čak ni aktuelni svjetski prvak Magnus Karlsen nijednom nije osvojio medalju na kadetskim prvenstvima, iako je uvijek bio među favoritima.

blagojevic_tijana_2014_tromsoe_olympiade_r9

Foto: Chessbase.com

Što sada slijedi, odnosno, koji turniri? Da li je to Grčka?

– Dan nakon povratka sa Evropskog prvenstva, uslijedila je Premijer liga Crne Gore gdje sam nastupala za mušku ekipu kluba ,,Nikšić”.

Od 24. oktobra do 9. novembra igraću Svjetsko kadetsko prvenstvo koje će se održati u Grčkoj.

Nakon toga slijedi ekipno seniorsko prvenstvo u Rejkjaviku (Island).

Ko Vam je bila najteža protivnica do sada?

– Na Evropskom prvenstvu najteža protivnica mi je bila Stjažkina Ana, višestruka evropska i svjetska prvakinja (u Poreču sam je pobjedila crnim figurama!).

S obzirom da igram Open turnire, susretala sam se sa mnogim velemajstorima.

Protiv koga biste voljeli da igrate, bilo da je to šahista ili šahistkinja?

– Čast bi mi bila da igram protiv svjetskog prvaka Magnusa Karlsena.

Foto: Chessdailynews.com

Foto: Chessdailynews.com

Koliko je šah cijenjen, posebno ženski, u Crnoj Gori u odnosu na ostatak svijeta?

– U Crnoj Gori šah nije cijenjen, u šta sam se posebno uvjerila kada sam bila na kampu Sasan Polgar za deset najperspektivnijih djevojaka svijeta (do 20 godina) gdje su mi djevojke pričale koliku podršku imaju od države i matičnih saveza.

Zašto ste odabrali baš šah kao nešto čime ćete se baviti? Od koga ste učili?

– S obzirom na to da potičem iz šahovske porodice, bilo je očekivano da i sama jednog dana počnem da ga igram. Naime, šah sam naučila gledajući majku i tatu kako se takmiče.

Koliku imate podršku od profesora i prijatelja, porodice za ovo čime se bavite?

– Najveća su mi podrška roditelji. Trener mi je otac koji je i sam muški velemajstor. U srednjoj školi imaju razumijevanja za moje često odsustvovanje na čemu sam im zahvalna. Imam veliku podršku i od prijatelja i klubova za koje igram (za šahovski klub ,,Podgorica” i šahovski klub ,,Nikšić”).

Bojana Radonjić