ART PREPORUKA

DJEČJI ,,EUROSONG“: Lena Stamenković predstavila ,,Leninu pesmu“ (video)

lena,,Ovo je pesma o svetu u kome sunce je tama, u kome cveće ne cveta, u kome deca su sama…I kad se završi dan ja samo želim da budem voljen, zajedno možemo to, da dobro otera zlo…na nama ostaje svet….“.
Ovo je dio emotivne balade ,,Lenina pesma“ kojom će 11-godišnja Lena Stamenković predstavljati Srbiju 21. novembra na dječjoj ,,Pjesmi Evrovizije“ u Sofiji. Muziku potpisuje Leontina Vukomanović. Ona je sa Lenom bila zadužena i za tekst, dok je aranžman djelo Dušana Alagića.
Premijerno je izvedena danas u specijalnoj emisiji RTS-a ,,Lenina pesma“.
Pjesma je, kako kaže Lena, jako tužna i emotivna, radi se o djeci koja žive sama.
– Rekla mi je da se naježila već sa prvim taktovima pjesme, pa je zato nju odabrala – rekla je Leontina Vukomanović.
Aranžer Dušan Alagić predivno je izveo na klaviru ,,Leninu pesmu“.
– Nemam tremu. Razmišljam što bolje da je otpjevam, da je prenesem na ljude. Kad sam birala pjesmu za takmičenje, niko nije mogao da me natjera da odaberem drugu pjesmu – kazala je Lena Stamenković u emisiji ,,Lenina pesma“ na RTS-u.
Prvu pjesmu koju je otpjevala u studiju uživo sa bendom danas bila je ,,Alone“. Potom je uslijedilo kratko podsjećanje na to kako je Srbiju prošle godine predstavila Emilija Đonin i razgovor sa njom u kojem je rekla da je to bilo prelijepo iskustvo koje će pamtiti do kraja života. Prvi put se, kaže Đonin, susrela sa monitoringom, tolikom publikom. Emilija je Leni dala savjet da uživa u svemu, jer brzo prođe.
Njih dvije potom su izvrsno otpjevale ,,Feeling good“, dok ih je uživo pratio bend.

Lena-
Lenina profesorica klavira Ljiljana pričala je o tome koliko je veliki i bujan talenat, o Leninoj energiji i kreativnosti.
Jelena Tomašević-Bosiljčić govorila je o tome kako su svi u žiriju ,,Pinkovih zvezdica“ poskakali kada su čuli Leninu obradu Vanine pjesme ,,Ako je vrijedilo išta“. Jelenin savjet bio je da bude koncentrisana u pjesmi i da se opusti. Jelena i Lena potom su uz pratnju benda predivno otpjevale Jeleninu numeru ,,Oro“ sa kojom je Tomašević-Bosiljčić predstavljala Srbiju na ,,Eurosongu“ u Beogradu.
Glumica Tamara Dragičević oduševila se kada je čula prvi put na televiziji, koreografkinja Milica Cerović rekla je da je pretalentovana, ima jaku individualnost, glumac Viktor Savić kazao je da mu se jako svidjelo to što je sa glumačke strane mijenjala emocije u skladu sa pjesmom. Koleginica iz ,,Zvezdica“ Dunja Jelačić rekla je da je često Lena izvođenjem znala da izazove suze da poteku.
Jedina predstavnica Srbije na dječjem ,,Eurosongu“ i ,,Evroviziji“ za odrasle jeste Nevena Božović. Savjet Leni bio je da radi to što radi na sceni i da čuva zdravlje. Zajedno su uživo prelijepo otpjevale ,,Molitvu“.
Sonja Škorić na dječjoj ,,Pjesmi Evrovizije“ 2010. u Minsku osvojila je treće mjesto. Savjet Leni je da ostane neposredna kao i do sada. Zajedno su divno interpretirale upravo pjesmu sa kojom je Škorić predstavljala tada Srbiju ,,Čarobna noć“.
Bojana Radonjić
Foto: RTS

kud duga