SLAJDER ZDRAVLJE

NVO ,,ZDRAVA-DONA MONTENEGRINA”: Šetnja gradom zbog značaja ranog otkrivanja karcinoma dojke

rak-dojke_setnja_4Nevladina organizacija ,,Zdrava-Dona Montenegrina” danas je organizovala šetnju u Podgorici povodom mjeseca borbe protiv raka dojke.

Rozi baloni, šareni kišobrani i dame sa djecom krasili su tradicionalnu šetnju pod nazivom ,,Vjeruj” od Pošte u centru Podgorice kroz Ulicu Slobode, Hercegovačku, Njegoševu i Bokešku ulicu. Događaj je završen koncertom na Trgu Republike na kojem su učestvovali Andrea Demirović, Renata Perazić i Aleksandra Vojvodić.

Nevladina organizacija ,,Zdrava-Dona Montenegrina” postoji osmu godinu, podsjeća za MNE magazin predsjednica organizacije Danica Vukotić.rak-dojke_setnja_9

– Okuplja pacijentkinje oboljele od karcinoma dojke. Zamišljena je kao uzajamna psihička, i u svakom drugom pogledu, podrška i potpora oboljelima, ali je i sebi dala  zadatak da propagira rano otkrivanje karcinoma dojke. Jedna od manifestacija koju imamo je i ovakva šetnja u oktobru, mjesecu borbe protiv karcinoma dojke. Slične šetnje ili trke za život održavaju se gotovo u svim gradovima svijeta – kazala je Vukotić.

Ona je napomenula da je danas šetnja, po učešću sugrađana, bila skromnija nego obično zbog kiše.

– Prošetamo malo ulicama glavnog grada i na trgu održimo kraći program. Šetnja je neka vrsta podsticaja oboljelima i pokazatelja da nijesmo sami, da imamo podršku i institucija ovog društva i šire, građana. To nama, naravno, puno znači, ali je prije svega, svijetlo upereno u lice svim ženama da redovno kontrolišu sopstveno zdravlje – podsjeća Vukotić.

Kako ističe, žene, posebno na našim prostorima, spremne su da zapostave sebe zbog porodice i posla.

– Ispadnu svi važniji od njih samih i desi se da bolest dođe i uznapreduje. Kad uznapreduje, onda sve bude mnogo složenije, komplikovanije, ozbiljnije i rizičnije po život. U ranoj fazi otkrivanja karcinoma dojke, znači i gotovo stopostotno izlječenje. Ipak je ovo 2015. godina. Ove žene iz ,,Done Montenegrine” upravo svjedoče o tome kako je moguće izboriti se sa tim, u međuvremenu voditi normalan život, biti zdrav, biti aktivan i u porodici i u društvu i na poslu. Mislim da korak po korak napredujemo – poručuje naša sagovornica.

Ona je iznijela informacije da je posljednjih nekoliko godina veći broj ranootkrivenih slučajeva.

– To ne znači povećanje učestalosti bolesti nego znači da je rano otkriveno. Ide se na mamografiju preventivno, ne čekajući da se pojave simptomi što je i cilj ovog ovog projekta- kaže Vukotić.

This slideshow requires JavaScript.

B.R.

Foto: Boris Šekularac