MAGAZIN PREPORUKA

POŽELJNO: Kakav seks treba da bude da se napravi beba!

pregnancy_sex foto:idiva.com

foto: idiva.com

Redovan seks tokom cijelog mjeseca, a ne samo za vrijeme plodnih dana umnogome povećava šansu za začeće zaključak je najnovijeg istraživanja. Naučnici su dokazali da se zbog redovnog seksa mijenja ženski imunitet zbog čega će teže odbaciti spermatozoide i embrion kao ,,uljeze”.

– Najčešća preporuka ginekologa parovima koji pokušavaju da dobiju dete je da što redovnije vode ljubav, čak i tokom neplodnog perioda, jer se tako povećavaju šanse za začeće. Međutim, do sada se nije znalo zašto je to tako. Ovom studijom smo dokazali da redovna seksualna aktivnost podstiče oblik imuniteta koji olakšava trudnoću – rekla je autorka studije doktorka Tijernej Lorenc.

Najplodniji dani, pojašnjava ona, počinju pet dana pre ovulacije i završavaju dan nakon što je jajna ćelija otpuštena.

– Redovan seks mijenja određene vrste T-limfocita, ključnih u odbrambenom mehanizmu tijela. Tip 1 T-ćelija pomaže tijelu borbi protiv ,,napadača”, a tip 2 pomaže tijelu da prihvati one promjene u tijelu tokom trudnoće (kako spermu, tako i sam embrion) koje bi u suprotnom organizam shvatio kao napad – kaže doktorka, prenosi Net.hr.

Seksualno aktivne žene imale su veći nivo T2 limfocita, ali i drugačiji nivo antitijela koje luče njihova bijela krvna zrnca.

– Žensko tijelo ima veliku dilemu. S jedne strane mora da se odbrani od mikroba i drugih uljeza, a s druge strane ne smije na taj isti način da reaguje na spermatozoide ili plod. Međutim, redovan seks pomaže da se izbjegne negativna reakcija organizma – objašnjava doktorka Lorenc.