MAGAZIN PREPORUKA

U SUSRET HLADNIM DANIMA: Ovako se nekad u Crnoj Gori čuvala muškost

Na izložbama su pravi hit. Za naše pretke bili su jedini spas od hladnih zimskih dana. To su nakurnjaci, jedinstven komad robe ovog podneblja čiji naziv sve govori.

Foto : Darko Bulatović

O komadima odjeće za koje se može reći da su preteča modernog rublja, za portal Onogošt govori modna kreatorka Jelena Đukanović.

U svojoj kolekciji ima ih na desetine. Raznih velična. Logično. Ne krije da je fascinirana, kako formom tako i etnološkom stranom nakurnjaka.

„Nosili su ga Crnogorci, Hercegovci, mještani Like, Korduna, planinskih krajeva Srbije. Bez njih se  nije mogao zamisliti život u surivim zimski uslovima. Mislim da je bio veoma zastupljen jer su primjerci koji su pronađeni i koje sam vidjela na izložbama bili skroz autentični. Na njima je bilo dosta ukrasa, znači dosta posvećenog rada, nije to bilo samo da se, eto, napravi. Znate s koliko su ljubavi plele žene nekad svojim muževima čarape, a zamislite tek ovo“, govori kroz osmjeh Jelena.unutra_2

Što zbog naziva, što zbog namjene tek, priznaje ona , nakurnjaci su uvjek pravi hit i nezaobilazan povod za šale kad god se sa njima pojavi na izložbama.

„Pa ljudi prvo misle da su futrole,  a kad im objasnim onda me i pitaju da li ih radim po sjećanju  i uzimam li mjere“, prisjeća se ona dogodovština sa izložbi.

Učestvovala je kaže dosad na tri izložbe malih formata. Nakurnjaci, kaže, znaju i dobro da se prodaju. Nebičnost uvijek privuče pažnju.

„Prodala sam dosta radova. Bude zanimljiv kao poklon, kao geg ili šala, ili čak umjetnički rad koji krasi mjesto u kući“, kaže Jelena.unutra

Ona svoje nakurnjake radi od filca, a inače su se, kaže, radili od raznih materijala, a najčešće su zbog kontakta sa tijelom, pravljeni od finije pređe, jagnjeće vune. Kaže da je gledala nakurnjake koji imaju i drugi dio, takozvani torbak za testise, ali ona se opredijelila samo za ove jednodjelne.

„Nije me zanimalo da ih kopiram,  zanimaju me isključivo kao meka skulptura i cilindrična forma“, kaže Jelena za kraj razgovora.

Nakurnjak, tradicionalni modni brend našeg podneblja, možda jednog dana nađe svoje mjesto, u nekoj modernijoj formi, i u ostalim djelovima svijeta.

Darko Bulatović za onogost.me