MAGAZIN PREPORUKA

AUTOMOBILI: ,,Tesla motors” predstavili prvi luksuzni električni SUV na svijetu (foto+video)

Capture1– Možda smo se malo zanijeli sa X-om – priznao je novinarima izvršni direktor Elon Mask uoči službene prezentacije Modela X, juče održane u blizini fabrike ,,Tesle” u Fremontu u Kaliforniji.
Ovo je prvi luksuzni električni SUV na svijetu.
Doista, od konceptne verzije prošle su tri godine, a izlazak Modela X odgađan je dva puta.
Model X predstavljen je kao najsigurniji, najbrži i najsposobni SUV u istoriji. Napravljen na istoj platformi i s istim pogonskim sklopom kao i Model S, ima dva električna motora, prednji s 259 KS, a zadnji 503 KS.

Tesla-Model-X-SUV1-656x365
S pogonom na sve kotače i ugrađenom 90 kWh baterijom, Model X ima autonomiju od oko 400 kilometara. S 90D verzijom motora, od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,8 sekundi i razvija maksimalnih 250 km/h. Model X teži 2468 kg, a koeficijent otpora zraka, za koji u Tesli tvrde da je najniži u istoriji SUV-ova, iznosi 0,24.
Luksuzni porodični auto s performansama Modela S
U ,,Tesli” su, vodeći računa o tome da su kupci SUV-ova u više od 50 odsto slučajeva žene, sve podredili sigurnosti i udobnosti. Falcon wings vrata otvaraju se prema gore, i nisu ista kao gull wings kod Deloriana, jer su ova na Model X-u opremljena senzorima i vode računa da ne udarite u plafon garaže ili drugi parkirani automobil. Osim toga, dovoljno im je 30 centimetara prostora za otvaranje i omogućavaju jednostavan ulazak i pristup zadnjem sjedištu, što je pogotovo važno ako vozite djecu.

Capture4
Mask je na prezentaciji rekao da im je najveći izazov bio da naprave vrata koja će se otvarati, na graciozan baletski način, a za panoramsko vjetrobransko staklo Mask kaže da je najveći komad stakla ikad ugrađen u auto, piše Reuters.
U unutrašnjosti je sedam super udobnih pomičnih sjedišta, a ugrađen je Air Bionic filter zraka, zbog kojeg je, kako tvrdi Mask, vazduh u unutrašnjosti Modela X čišći od onog u bolničkim sobama.

Tesla-Model-X-SUV1-656x365
,,Verge” prenosi da ugrađeni filter vazduh, koji je deset puta veći od uobičajenih, pročišćuje vazduh 800 puta bolje nego što je to slučaj u običnim autima. U ,,Tesli” su otišli toliko daleko da je u Model X ugrađen i Bioweapon Defense Mode, pa pritiskom na dugme u automobilu možete preživjeti napad biološkim oružjem.
Predstavljena 90D Signature verzija Modela X stajeće oko 132.000 dolara, a sportskija P90D verzija 144.000 dolara. Cijena osnovnog modela još nije otkrivena.
Izvor: Telegram.hr
Foto: Egadget.com