Porto Novi
ART ART_IZDVOJENO

KULTURA: Film ,,Ti mene nosiš” Ivone Juke crnogorski kandidat za Oskara

 5603dde4-6060-4808-9bf8-2283b0765237-2409juka-preview

Dugometražni igrani film ,,Ti mene nosiš” rađen prema scenariju i u režiji Ivone Juke, crnogorski je kandidat za 88. nagradu Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2015. godini, odlučila je Selekciona komisija pri Ministarstvu kulture.

Stručno tijelo koje su činili reditelji Gojko Kastratović, Marija Perović i Željko Sošić, producenti Zoran Živković i Sanja Jovanović, dramski pisac Stevan Koprivica i glumica Ivana Mrvaljević, odlučilo je tajnim glasanjem da debitantsko ostvarenje Juke bude ovogodišnji kandidat za najprestižnije svjetsko filmsko priznanje za najbolji film van engleskog govornog poručja.

– Film autorke Ivone Juke ispunio je sve uslove propisane Specijalnim pravilima Američke filmske akademije i bio jedini prijavljeni kandidat na javni konkurs Ministarstva kulture. Film ,,Ti mene nosiš”, koji je nastao u koprodukciji Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore, na konkurs Ministarstva kulture kandidovala je producentska kuća ,,Galileo” iz Podgorice. Projekat je pokazao da su koprodukcioni odnosi najpoželjniji model saradnje u kinematografiji, čime se i za crnogorski filmski sektor obezbjeđuje potpunija integracija u savremene svjetske tokove – navodi se u saopštenju povodom izbora.

U filmu, pored ostalih, igraju Vojislav Voja Brajović, Nataša Janjić, Nataša Dorčić, Helena Beljan, Lana Barić, Goran Hajduković, Filip Križan i Sebastijan Kavaca.

– Dora je zapostavljena djevojčica koja mašta da postane fudbalski menadžer. U njen život iznenada se vraća otac odmetnik, s kojim uspostavlja blizak odnos. Ives, rediteljka poznate sapunice, brine se o dementnom ocu. Kako gubi oca, sve više gubi i tlo pod nogama. .. – siže je ovog filma.

Ivona Juka nagrađena je na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Herceg Novom ,,Zlatnom mimozom” za najbolju režiju upravo za ovaj film.

 

Izvor:portalanalitika.me