ART ART_IZDVOJENO

ART: Njegoševa nagrada Miljenku Jergoviću

miljenko jergovic neznase.ba

Miljenko Jergović (foto:neznase.ba)

Međunarodni žiri za dodjelu Njegoševe nagrade odlučio je danas da to priznanje za ovu godinu bude dodijeljeno književniku iz Hrvatske Miljenku Jergoviću, za roman Rod, objavljen 2013. godine u Zagrebu, saopšteno je iz Ministarstva kulture.

Žiri je razmatrao 17 predloga koje su kandidovali selektori iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

– U skladu sa poslovnikom o radu, Žiri je nakon svođenja liste i užeg izbora, u koji su ušli Miljenko Jergović, David Albahari i Dimitar Baševski, tajnim glasanjem, velikom većinom glasova, odlučio da Njegoševu nagradu dodijeli knjizevniku iz Hrvatske Miljenku Jergoviću –  navedeno je u saopštenju.

Žiri je ocijenio da je „njegov je opus naš opus s kraja 20. vijeka, opus jedne dezintegracije koja prirodno stremi ka duhovnoj reintegraciji i katarsi.

„Jergovićev rod jeste katarza pripadnosti kroz njeno problematizovanje, kroz ljubav, kroz jezik i kroz memoriju i naraciju. Zato njegov roman Rod dekonstruiše koncept nacionalnog identiteta i suočava se sa polifonim identitetima na južnoslovenskim područjima”, navodi se u obrazloženju žirija.

Odluku o dobitniku Njegoševe nagrade donio je Međunarodni žiri sastavljen od istaknutih književnika i naučnika iz sedam zemalja regiona – Zdenko Lešić iz Bosne i Hercegovine, Svetlozar Igov iz Bugarske, Katica Ćulavkova iz Makedonije, Aleš Debeljak iz Slovenije, Filip David iz Srbije, Sreten Perović iz Crne Gore i predsjednik Vlaho Bogišić iz Hrvatske.

Njegoševu nagradu uručuje predsjednik Crne Gore na Cetinju.

 

kud duga