MAGAZIN PREPORUKA

SAVJETI: Kako zapamtiti nečije ime

Ovo se svima događa. Neko nas pozove dok hodamo gradom obavljajući sitnice, okrenemo se i mozak nam je potpuno blokiran. Nemamo pojma, ne možemo da se sjetimo imena osobe ni za sve pare svijeta, samo automatski uzvraćamo pozdrav.

Ali, postoji nekoliko načina kako biste ovaj scenario u budućnosti mogli da spriječite. Ili ga barem prorijedite.
Postoje mali i prilično jednostavni trikovi koji nam pomažu da zapamtimo nečije ime, a otkriva ih trener za pamćenje Džon Kit.
Evo načina da pokušate da spriječite da vam se ona neugodna situacija s početka teksta opet dogodi.

1. Pristupite problemu pozitivno
pamcenje 1

Nemojte sebi govoriti da je nemoguće da upamitite ime i da se nikada više nećete sjetiti imena osobe koju ste upoznali, tvrdi trener za pamćenje Džon Kit. Stres prekida pamćenje pa ćete imati problem da ime dozovete u sjećanje ako od početka mislite negativno. Promijenite stav oko toga.
2. Osmotrite svoju okolinu
Obratite posebnu pažnju na okolinu, od boje zida do pogleda kroz prozor. Zašto je ovo važno? Puno vizuelnih stvari pomoći će da osoba koje smo upoznali u naše dugoročno pamćenje.
3. Budite sigurni da ste čuli ime
pamcenje 2
Ovo se čini očitim, ali puno ljudi ne čuje cijelo ime osobe. Često ljude srećemo u bučnoj okolini, na zabavama, u glasnim restoranima, pa je važno čuti cijelo ime. Strategija pozdravljanja je takva da jednostavno ponovite ime koje vam je osoba rekla. To je trenutak u kojem vas osoba koju ste upoznali može ispraviti bez čudnih tenzija. To je čas u kojem smijete reći ,,Oprostite, nisam čuo/čula, vaše ime.”
4. Napravite Z sken
Trener Džon Kit preporuuje da u svojoj glavi stvorimo imaginarno slovo Z preko lica osobe koju upoznajemo. To će nam omogućiti da zabilježimo znake osobe poput njenih plavih očiju ili prelijepog osmijeha, mladeža, oblika nosa, i svega što će pomoći da asocijaciju vežemo sa imenom i licem.
5. Slovkajte ime u mislima
pamcenje 3
Pokušajte nekoliko puta da izgovorite ime osobe slovo po slovo u svojim mislima. To je posljednja vizuelna stvar koja će vam pomoći u povezivanju osobe sa imenom.
Izvor: Telegram.hr

Foto: Flickr