MAGAZIN PREPORUKA

PORTO MONTENEGRO: Završena prva etapa prestižne regate ,,Hiljadu ostrva”

2015 09 Wild Joe 3,,Wild Joe” je prva jedrilica koja je stigla na cilj u Porto Montenegro u sklopu prve etape regate ,,Hiljadu ostrva” (Thousand Islands Match Race) od Rijeke do Tivta.

Mađarska jedrilica ,,Wild Joe” sa skiperom Martom Jozsa-om prejedrila je 277 milja i stigla je na cilj za 27 sati 24 minuta pet sekundi, te na taj način oborila sopstveni rekord od prije svije godine koji je bio 28 sati, 41 minut i 06 sekundi.
U akvatorijumu Bokokotorskog zaliva sjutra će biti održana i mala regata pod nazivom ,,Hiljadu ostrva +2”, u organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, kada će jedriličari iz Tivta imati priliku da jedre sa učesnicima međunarodne jadranske regate oko dva bokeška ostrva. Regata je otvorena za sve jedrilice sa ORC Club i ORC internacionalnim sertifikatima.
Sjutra će, takođe, na bazenu Lido u 20 sati biti priređena dodjela nagrada pobjednicima i koktel za prvu etapu velike regate ,,Hiljadu ostrva” i regate ,,Hiljadu ostrva +2”. Nagrade će biti dodijeljene za prvo, drugo i treće mjesto u svakoj klasi, kao i za najbržu jedrilicu u realnom vremenu.
Flota će takmičenje nastaviti u četvrtak u obratnom smjeru prema Rijeci. Lista učesnika od 20 regatnih tima iz Austrije, Čilea, Hrvatske, Češke, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske, Italije, Slovenije, Slovačke i Crne Gore, samo je potvrda koliko je ova regata izazov najboljim svjetskim jedriličarima. Razlozi su nesumnjivo jedan od najpoželjnijih kurseva za navigacijske regate, živopisnost regatnog polja među jadranskim ostrvima, kao i privlačnost starta i cilja – prestižna luka u Rijeci i marina za superjahte i nautičko naselje Porto Montenegro kao jedinstveno na Jadranu. Krstaši će proći pored više od 1.000 jadranskih ostrva, među kojima su i ostrva Unije, Susak, Premuda, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija.