MAGAZIN PREPORUKA

CITATI ČARLIJA ČAPLINA: Čim sam počeo da koristim srce, um je dobio dragocjenog saveznika

caplin– Sila nam je potrebna samo kad želimo učiniti nešto loše. Inače je ljubav dovoljna da se učini sve ostalo.

– Ogledalo je moj najbolji prijatelj, zato što kad ja plačem, ono se nikad ne smije.
– Mnogi ljudi se okreću televiziji, ne u nadi da će se zabaviti, već iz očajanja što im je sve drugo u životu propalo.

– Moja bol može biti razlog za nečiji smijeh. Ali moj smijeh nikada ne smije biti uzrok nečije boli.

– Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam koliko može biti uvredljivo kada pokušavam da natjeram nekoga da radi ono što ja hoću, iako znam da trenutak nije pravi i da ta osoba nije spremna za to, pa čak i onda kada sam ta osoba ja. Danas, ja to zovem poštovanje.

– Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam žuditi za nekim drugačijim životom i mogao sam vidjeti da je sve što me je hrabrilo ustvari bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, ja to zovem zrelost.

– Kada sam zaista počeo voljeti sebe oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao ,,zdravi egoizam”, ali danas znam da je to ljubav prema samom sebi.

– Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam samom sebi krasti svoje vrijeme, i prestao sam praviti grandiozne projekte za budućnost. Danas radim samo ono što mi donosi radost i sreću. Radim stvari koje volim da radim i koje vesele moje srce i činim to na svoj način i u svom ritmu. Danas znam da se to zove jednostavnost.

– Nema potrebe da se plašimo svađa, suočavanja niti bilo kakvih problema, jer i zvijezde se ponekad sudare pa i iz tog sudara nastane neki novi svijet. Danas, ja znam: TO SE ZOVE ŽIVOT.

– Kada sam zaista počeo voljeti sebe spoznao sam da me moj um može poremetiti i da se od nekih svojih misli mogu razboljeti. Ali čim sam počeo da koristim svoje srce, moj um je dobio dragocjenog saveznika. Danas ovu vezu zovem MUDROST SRCA.

– Kada sam zaista počeo voljeti sebe prestao sam željeti da sam uvijek u pravu, tako sam manje griješio. Danas sam shvatio da se to zove SKROMNOST.

Izvor: 6yka.com