MAGAZIN PREPORUKA

BORBA PROTIV STRESA: Japanke iznajmljuju momke da im brišu suze

 

Ikemeso-service3

Nova bizarna usluga trenutno je na raspolaganju japanskim ženama, posebno onima koje se ne mogu izboriti sa svakodnevnim stresom i pretrpanim rasporedom. Za nekih 7.900 jena to jest 65 dolara mogu iznajmiti ikemesa, momka koji će im bukvalno u kancelariji brisati suze.

Sve funkcioniše na sljedeći način: nazovete službu i izaberete jednog od sedam muškaraca u ponudi, koji dolaze na vaše radno mjesto i pokušavaju vas osloboditi stresa. Ukoliko ste već “u suzama”, on će doći i utješiti vas tako što će vam brisati suze. Ukoliko ne možete zaplakati i tako se osloboditi stresa, ovaj mladić će vam pustiti neki emotivni film, koji će vas dovesti do suza. Nakon što se isplaču, skoro sve klijentkinje tvrde da se osjećaju bolje.

Postoji nekoliko vrsta mladića koji se mogu naručiti, a uglavnom su se trudili da budu različiti kako bi svaka žena mogla odabrati u skladu sa svojim ukusom. Postoje oni iz kategorije “mlađi brat”, zatim “intelektualac”, mada su možda najtraženiji oni iz kategorije “loši momci”.

Hiroki Terai, idejni tvorac ovog neobičnog servisa, o svemu ovome kaže da se japanske žene nalaze pod ogromnim stresom i samo rijetke se znaju izboriti s njim.

-Mnoge od njih dobijaju nervne slomove. Sada mogu naručiti mladića koji će im uputiti nekoliko nježnih riječi i obrisati im suze- navodi on.

Iako mnogi smatraju da je ideja za jednu ovakvu agenciju potpuno neumjesna, Terai tvrdi da konstantno dobijaju nove zahtjeve i insistira da ovo može biti samo korisno za žene.

Termin ikemeso je nastao kombinacijom dva termina ikemen što znači zgodni muškarac i mesomeso u prevodu plakanje.

Mnogi smatraju da je riječ o krajnje bizarnoj pojavi, ali ipak ovo nije neobično za Japan. Naime, ovo je zemlja gdje su izmislili službe poput “sporog taksija”, ili “iznajmljivanja prijatelja”, koje su u potpunosti zaživjele, iako su im mnogi predviđali propast.

Izvor: agencije