MAGAZIN PREPORUKA

AUSTRALIJA: Đaci će kodirati u petom razredu, a u sedmom programirati

a2e34e14fce321aec21a457821303e11Prema najnovijem programu školovanja, đaci u Australiji bi za koju godinu mogli biti najnapredniji u IT sektoru u svijetu.

Kodiranje je zamijenilo istoriju i geografiju u novom australijskom kurikulumu digitalnih tehnologija koji je odobren prošle sedmice. Drugim riječima, djeca će od petog razreda učiti da kodiraju, a od 7. razreda da programiraju.

Sve je to dio smanjenog nacionalnog kurikuluma kojeg je odobrio ministar prosvjete Kristofer Pajn kojem je ovo jedan od posljednjih poduhvata prije nego se prebaci na mjesto ministra za industriju, inovacije i nauku.

Sve se više podstiče učenje kodiranja, nauke, inženjerstva i matematike u osnovnoj školi, s čime je saglasan i novi australijski premijer Malkom Tarnbol koji je orijentisan na inovacije i pripremu mlađih generacija za poslove i ekonomiju budućnosti.

Iako je opozicioni vođa Bil Šorten podržao učenje kodiranja u školama ranije ove godine, tadašnji premijer Toni Abot nije bio nimalo impresioniran, piše Mashable.

– On je rekao da želi da djeca u osnovnoj školi nauče da kodiraju kako bi mogli da dobiju poslove budućnosti. Zar želi da ih pošalje na posao s 11 godina? – komentarisao je Abot.

Izvor: Express.hr