Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

NOVAC MU UNIŠTIO ŽIVOT: Ovo je najnesrećniji milijarder na svijetu

 

 mar01_916893S1

 

-Evo me na Ibici. Partijam s prijateljima i selebritijima, mogu sve što poželim, ali nikad se nisam osjećao usamljenije-izjavio je Markus Person.

On ima 36 godina, Microsoftu je prodao svoju videoigru Minecraft za 2,5 milijardi dolara i sada, kaže, nema razloga da ustaje iz kreveta i baš ga ništa više ne motiviše, pa je njegov život  pakao.

 Milioni djece širom svijeta obožavaju ovu igru i provode sate i sate igrajući Minecraft, ali ovaj švedski programer tvrdi da su mu milijarde koje je zbog nje zaradio – upropastile život.

 

image

Minecraft, popularna igra za najmlađe

 

 -Kada imate sve, problem je to što više nemate razloga da se trudite, a ljudska interakcija postane nemoguća zbog neravnoteže- objasnio je svoju poziciju Markus.

 On kaže da je imao divnu curu, koja ga je napustila.

-Bilo ju je strah mene i ovog životnog stila pa je otišla sa nekim ko je normalan. Kada sam u Švedskoj, samo sjedim gledajući svoj odraz u ogledalu, čekajući da prijatelji koji imaju posao ili porodicu nađu vremena za druženje-priča Markus.

 Kaže da mu je namjera bila da javnim istupom pokaže da “i bogati plaču”, ali njegovi problemi nisu naišli na odobravanje. Poslije je shvatio i izvinio se: “Svima koji imaju stvarne probleme – izvinjavam se što sam skrenuo na sebe svu medijsku pažnju. Držite se!”

 Ovaj slučajni milijarder odrastao je u problematičnoj porodici skromnih prihoda na švedskom selu, a lijek za introvertnost i bijeg od loše porodične situacije oduvijek je tražio i nalazio na internetu. Već s osam godina dizajnirao je svoju prvu igricu, a nakon što je sa 18 godina počeo raditi, 2009. je kreirao Minecraft koji je u kratkom vremenu postao totalni hit.

Ali, imati svijet pod svojim nogama Markusu je bio teret, a ne sreća. Njegove muke, prema vlastitom priznanju, počele su sredinom prošle godine. Stalna očekivanja online klijenata i hejterski komentari pretvorili su ga, kaže, u nesigurnu olupinu. A onda je jednoga dana pod pritiskom komentara na društvenim mrežama odlučio prodati igricu. Napisao je na Twitteru: “Želi li neko kupiti moj udio u Mojangu pa da napokon mogu mirno nastaviti sa životom? Ne želim da me se hejta jer pokušavam napraviti pravu stvar.”

 Bio je to posao stoljeća u igračkim krugovima. Person je svojih 71 posto udjela u kompaniji prodao za impresivnih 2,1 milijardu dolara. Nakon što je posao obradila švedska poreska uprava, ostalo mu je sasvim solidnih 1,2 milijarde.

 Kupio je najskuplje nekretnine na Beverly Hillsu, postao je ponosni vlasnik nekoliko skupocjenih sportskih automobila i robota igračke Transformera u ljudskoj veličini. Posvetio se zatim zabavama na kojima je, u Las Vegasu, navodno znao potrošiti i 180.000 dolara.

Bogatstvo mu, ipak, nije donijelo sreću. 

Izvor: jutarnji.hr