Porto Novi
ART PREPORUKA

FILM: Uskoro premijera ,,Dječaka iz Ulice Marksa i Engelsa” u Dablinu i Sankt Petersburgu

dječaciOstvarenje Nikole Vukčevića ,,Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa” predstavljeni su juče na Internacionalnom filmskom festivalu Cinematik u Slovačkoj, u selekciji Special Screenings sa američkim filmom ,,Mad Max: Fury road”, ruskim hitom ,,Zvijezda”, te francuskom sagom o avganistanskom ratu ,,Ni nebo ni zemlja”.

– Nakon Slovačke, ,,Dječaci” će imati i svoju irsku premijeru u Dablinu, gdje će se predstaviti 26. septembra na predstojećem Fingal Film Festivalu, istog dana kada je i najavljena britanska premijera filma na prestižnom Raindance International Film Festivalu u Londonu. Osim toga, ekipa ,,Dječaka” je pozvana i na filmsku smotru European Film Showcase u Sankt Petersburgu, gdje će od 21. do 25. oktobra biti predstavljeno devet evropskih filmova po odabiru European Film Promotion-a – kaže se u saopštenju producentske kuće ,,Galileo”.

Film ,,Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa”, u režiji Nikole Vukčevića, nastao u je produkciji ,,Galileo production” (u koprodukciji sa RTVCG, Artikulacija doo, OR doo, Montenegro SAT, hrvatskim Embrio Production i srpskim Cinnamon production) pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore i hrvatskog filmskog fonda HAVC.

Momčilo Otašević je nominovan za najboljeg stranog glumca na Madrid International Film Festivalu u Španiji, film je dobitnik nagrade žirija Honorable mentions na American Movie Awards u Las Vegasu, bili su u istaknutoj selekciji Film forum na Philadelphia independent film festivalu, takođe u Americi, dok je časopis Philadelphia weekly istakao ,,Dječake” u dva dramska filma tog festivala.

U Kanadi na Canada International Film Festivalu film je osvojio Royal Reel Award u kategoriji Foreign Film Competition, potom u Parizu, na See film festivalu Central Eastern Europe film festival, Ana Sofrenović je nagrađena za najbolju glumicu na festivalu, a u istom mjesecu ,,Dječaci” su bili finalisti European Independent film festivala Paris, u kategoriji European dramatic feature.

,,Dječaci” su predstavljeni i u Švedskoj i Norveškoj, u selekciji BANEFF-a, kao i u Los Anđelesu kao crnogorski kandidat za Oskara, na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu glumica Branka Stanić nagrađena je u kategoriji najbolji strani glumac, na festivalu Ex-Yu filmske režije LIFFE film je dobio Specijalnu nagradu žirija, a na prošlogodišnjem Filmskom festivalu Herceg Novi nagrađen je za najbolju režiju (Nikola Vukčević) i najbolju kameru (Dimitrije Joković).