SPORT

PREVARA: Šahista Arkanđelo Rikjardi izbačen sa turnira

RicciardiŠahista Arkanđelo Rikjardi izbačen je s prestižnog šahovskog turnira koji je održavan u Italiji nakon što je otkriveno da koristi skrivenu kameru i Morzeovu azbuku kako bi varao prilikom igre. Organizatori Međunarodnog šahovskog turnira u Imperiji tvrde kako su sudije u jednom momentu postali sumnjičavi zbog njegove igre.

Naime, Rikjardi se na svjetskoj šahovskoj ljestvici nalazi na 51.366 mjestu, a sudije su počele sumnjati u njegovu igru nakon što je počeo dobijati partije protiv bolje rangiranih igrača.
Sudija Žan Kokero primijetio je da Rikjardi drži ruku ispod pazuha i da su njegovi pokreti očima bili neobični.

– Shvatio sam u tom momentu da je on pokušao da dešifruje signale Morzeove azbuke – kazao je Kokero za list ,,La Stampa”.
Tridesetsedmogodišnji igrač nosio je metalni privjezak s malom kamerom koja je bila spojena s uređajem ispod pazuha. Nadležni tvrde da je Rikjardi koristio uređaj kako bi bio u kontaktu s nekim izvan turnira i pritom slao nekom poruke putem Morzeove azbuke.
Rikjardi tvrdi da nije varao, a za ,,La Stampu” je izjavio kako su se na njegovu igru prvenstveno žalili igrači koji su ljubomorni zbog njegovog talenta.

– Uvijek sam znao da imam potencijal, ali ga nikada nisam imao mogućnosti pokazati. Sve što kažu je laž. Igram šah 30 godina i to je moja strast – ostaje pri svom Rikjardi.

Izvor: Telegram.hr