PREPORUKA SPORT

SKANDAL U NJUJORKU: Policija pogriješila, uhapšen bivši teniser Džejms Blejk

blejkNjujorška policija istražuje tvrdnju bivšeg tenisera Džejmsa Blejka kako ga je u srijedu jedan policajac srušio na pod te da su mu nakon toga stavljenje lisice, jer ga je policija zamijenila sa sumnjivcem iz slučaja prevara putem kreditnih kartica, prenosi ,,New York Times”.

 

Tokom toga dana policija je kasnije pregledala video koji pokazuje rušenje Džejmsa Blejka na pod te je policijac koji je to učinio premješten na promijenjeni zadatak, a policijski službenik koji je razgovarao o tome za ,,New York Times”, pritom željeći da ostane anoniman, rekao je da su ,,definitivno uhvatili krivog čovjeka”.

Džejms Blejk je u izjavi za ,,New York Daily News” rekao da je boravio u Njujorku i odrađivao obaveze prema sponzorima za vrijeme US Opena, kada su mu ispred njegovog hotela pristupili policajci.

– Za mene je to jasan slučaj upotrebe prekomjerne sile, bez obzira na to koja je boja moje kože. Pretpostavljam da je boja moje kože imala neke veze s incidentom, ali to svejedno ne opravdava postupak policije – rekao je Blejk za ,,New York Daily News!

Načelnik policije Braton u intervjuu za radio stanicu N1 je rekao da neće tolerisati upotrebu prekomjerne sile, no dodao je i da policijski rad dobro opisuje izreka ,,prva priča nikada nije zadnja priča” te da se nada da će dalja istraga otkriti sve okolnosti incidenta.

Policija je nakon započete istrage incidenta dala izjavu oko toga što je prethodilo hapšenju Džejmsa Blejka.

Policajci su u civilu istraživali grupu ljudi koja je navodno kupovala mobilne telefone koristeći krivotvorene kreditne kartice. Policija je u koordinaciji s jednim privatnim servisom sumnjivcu ispred hotela u kojem je odsjedao Blejk dostavila mobilne telefone da bi ga nakon toga uhapsili. Nakon toga je službenik privatnog servisa pokazao policajcima još dvije osobe kojima je navodno prethodno dostavljao mobilne telefone, a jedna od tih osoba bila je Džejms Blejk.

Okolnosti i detalji hapšenja trenutno su predmet istrage, no viđenje slučaja Blejka i policijskih službenika se razlikuje utoliko što se ne slažu oko vremena koje je Blejk proveo u lisicama i na podu te koliko je sile upotrebljeno.

Izvor: Jutarnji.hr