PREPORUKA SPORT

ŠPANSKI ,,AS”: Crnogorci u idealnoj eks-Ju postavi za ,,Eurobasket”

orl-nikola-vucevic-nikola-pekovic-photo-20141107

Nikola Peković i Nikola Vučević

Priznati španski sportski list ,,As” sastavio je idealni tim bivše Jugoslavije od današnjih igrača.
Od 1989. do 1991. godine moćna je jugoslovenska reprezentacija poharala dva evropska i jedno svjetsko prvenstvo, ali je pred Olimpijske igre u Barseloni 1992. godine rascjepkana na Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Makedoniju i okrnjenu Federalnu republiku Jugoslaviju (FRJ), koju su činili Srbija, Crna Gora i Kosovo.

Hrvatska je 1992. godine pod Draženovim vođstvom, uz sekundiranje Kukoča, Rađe, Vrankovića i ostalih osvojila srebro protiv iskonskog drim tima, sigurno najjačeg tima ikad sastavljenog, da bi tome dodala i jednu svjetsku te dvije evropske bronze.

No, palicu uspjeha nakon skidanja sankcija preuzela je FRJ čiji su košarkaši u razdoblju od 1995. godine do 2002. osvojili tri evropska prvenstva (uz jednu bronzu), dva svjetska i srebro na OI u Atlanti. Bila je to strašna ekipa za koju su igrali Bodiroga, Đorđević, Divac, Stojaković (makar ne na svim takmičenjima) i drugi odlični košarkaši. Kasnije je reprezentacija Srbije dodala nizu medalja i po jedno srebro s EP-a i SP-a, a kao vođa te ekipe profilisao se Miloš Teodosić.

Na Evropskom prvenstvu u košarci koje se upravo održava u četiri evropska grada (uskoro pet), među njima i Zagrebu, nastupa čak pet država s područja bivše Jugoslavije. Od tih šest, Srbija je među favoritima za medalju, Hrvatska odmah uz krug favorita, dok bi oslabljene Slovenija, Makedonija i BiH sve mogle vidjeti drugi krug. Kad spomenemo tu i Crnu Goru, koja je kiksala u kvalifikacijama, jasno je da košarkaška tradicija u svim tim državama živi i dalje.

Tu se radi o moru talenta koji se vuče iz ukupne populacije od skoro 22 miliona ljudi, što je zaintrigiralo španski sportski list ,,As” da sastavi tim bivše Jugoslavije od današnjih igrača. Eto kako su Španci birali po pozicijama, uz naglasak da je riječ o mladoj (25.6 godina), kvalitetnoj, iskusnoj i svestranoj ekipi s kojom bi i nedodirljivi Amerikanci imali problema.

Plejmejkeri:

Goran Dragić (Slovenija, 29, Miami Heat) i Miloš Teodosić (Srbija, 28, CSKA)

Bekovi:

Mario Hezonja (Hrvatska, 20, Orlando Magic) i Bogdan Bogdanović (Srbija, 23, Fenerbahçe)

Niska krila:

Bojan Bogdanović (Hrvatska, 26, Brooklyn Nets) i Nikola Kalinić (Srbija, 23, Fenerbahçe)

Visoka krila:

Nemanja Bjelica (Srbija, 27, Minnesota Timberwolves), Dario Šarić (Hrvatska, 21, Anadolu Efes), Mirza Teletović (BiH, 29, Phoenix Suns)

Centri:

Nikola Vučević (Crna Gora, 24, Orlando Magic), Nikola Peković (Crna Gora, 29, Minnesota Timberwolves), Ante Tomić (Hrvatska 28, Barcelona)

A da bi se sastavila ova lista, otpalo je više od deset NBA igrača i barem toliko ekstra kvalitetnih igrača iz Evrolige… da se čovjek zamisli.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Ricardo Ramirez Buxeda, Orlando Sentinel