DRUŠTVO PREPORUKA

PREDRAG JELUŠIĆ: Ova sezona biće bolja i od rekordne 2013. godine

Predrag Jelusic 1Crnu Goru je u osam mjeseci ove godine, prema procjenama lokalnih turističkih organizacija, posjetilo oko 1,4 miliona turista, koji su ostvarili oko devet miliona noćenja, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Predrag Jelušić.

– Na osnovu dosadašnjih pokazatelja, ova sezona je uspješnija od prošlogodišnje, a prema najavama biće bolja i od rekordne 2013. godine. Tokom prvih sedam mjeseci ostvareno je više od pet miliona noćenja ili 29 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a trend rasta zabilježen je i tokom avgusta – rekao je Jelušić Pobjedi.
On je dodao da je do kraja avgusta nacionalne parkove posjetilo 33 odsto više turista nego u istom periodu prošle godine, dok su u kotorsku luku u prvih sedam mjeseci uplovila 203 broda, 15 odsto više u odnosu na uporedni period.
On je saopštio da se dobra popunjenost kapaciteta nastavlja i u periodu postsezone, čemu će doprinijeti i veliki broj manifestacija i seminara koji će biti organizovani.
Jelušić je kazao da su, prema podacima lokalnih turističkih organizacija i preduzeća, najveću posjećenost ove sezone ostvarili turisti iz regiona, bivših zemalja Sovjetskog saveza, Italije, Poljske, Njemačke, Rumunije, Austrije i Francuske.
– Primjetan je rast broja turista iz zapadne Evrope, posebno sa tržišta Njemačke, iz koje je u Crnoj Gori boravilo 46 odsto više turista, uz povećanje broja noćenja od 64 odsto u odnosu na prošlu godinu – naveo je Jelušić.
On je dodao da je znatan rast broja noćenja ostvaren i iz zemalja sjeverne Evrope, odnosno Švedske 69 odsto, Finske 36 odsto i Norveške 26 odsto.
– Dakle, može se konstatovati da je zadržana pozicija Crne Gore kao atraktivne turističke destinacije na za nas važnim emitivnim tržištima – saopštio je Jelušić.
Žabljak je, kako je istakao, zabilježio uspješnu sezonu, jer je u tom gradu u julu ostvareno 27 odsto više noćenja u odnosu na isti period prošle godine. Na Žabljaku je u avgustu zabilježena posjeta stranih gostiju od čak 70 odsto, a među najbrojnijima su Francuzi, Belgijanci, Rusi i Poljaci.

Izvor: Pobjeda/RTCG