ART ART_IZDVOJENO

KIC BUDO TOMOVIĆ: Otvoren Međunarodni festival lutkarstva

Luktarski-festival_otvaranje-princČetvrti Međunarodni festival lutkarstva otvoren je večeras u Kulturno-informativnom centru ,,Budo Tomović” u Podgorici.

Veče su otvorile članice Kulturnog centra ,,Bjuti” koje su plesale uz himnu festivala čiji je autor Dejan Đonović, dok je za muziku i aranžman bio zadužen Veselin Frenki Bogićević.

Zatim se na binu popeo glumac Sejfo Seferović, voditelj večeri.

– Dobrodošli na susret sa jednim četvorogodišnjakom. On ima važan zadatak, da bude druga škola naše pismenosti i pozorišnog ukusa. Zato dobrodošli na četvrti Međunarodni festival lutkarstva. Pred nama je igra prvih koraka u pozorištu. U njoj stanuju zadovoljstvo i ljepota. Ljepota je po pravilu kratka, traje svega pet dana – kazao je Seferović.

On je istakao da je u pozorištu malo lutkarskih predstava.

– Neka tokom ovog Festivala  djecu budu srećna, neka se igraju, neka uživaju uz lutke koje nam dolaze iz Bugarske, Bosne i Hercegovine, Albanije, Srbije i iz Crne Gore, a mi odrasli ćemo se hrabriti idejom da je ipak moguće mijenjati svijet ovih dana u pozorištu – rekao je Seferović.

Počasni ambasador Festivala je princ Nikola Petrović-Njegoš.

– Veoma sam srećan što sam ovdje sa vama i što vidim da se Festival nastavlja svaki put na bolji način. Od početka sam vjerovao da je vrlo važan taj prvi korak u kulturni svijet naše djece. Zbog toga obožavam Festival i ljude koji su se angažovali za taj veliki posao i obožavam svu djecu koja su tu i koja uživaju zbog pozorišta, zbog maštanja i snova. Ja se osjećam kao dijete i najvažnija obaveza jeste da radimo što više  možemo za našu djecu – otvorio je ovim riječima Festival princ Petrović-Njegoš i od publike dobio gromoglasan aplauz i ovacije.

Program je potom nastavljen izvođenjem pjesama talentovanih malih solista.

Tako su Pavle i Ksenija Bogićević zaslužili aplauz izvođenjem numere ,,Beli slončić”. Zatim je nastupila Jadranka Đurišić koja se predstavila numerom ,,Snovi”. Katarina Radulović otpjevala je pjesmu ,,Dva ljubimca”, a Iva Vujošević i Milutin Radulović predstavili su se, prema reakcijama publike, dobro poznatom pjesmom ,,Kačamak”. Potom je na scenu stupio superfinalista prve sezone ,,Pinkovih zvezdica” Jovan Aleksić koji je otpjevao Knezovu numeru ,,Adio”.

Luktarski-festival_predstava

Detalj iz predstave ,,Ledeno srce”

Veče je završeno odličnom lutkarskom predstavom ,,Ledeno srce” Pozorišta lutaka iz Mostara.

Na Festivalu će biti izvedene i predstave  ,,Guliverove avanture” Lutkarskog pozorišta iz Tirane, ,,Ružno pače” Teatra A iz Sofije, ,,Radoznalo slonče” Pozorišta za decu iz Kragujevca i ,,Bajka o ribaru i ribici” Gradskog pozorišta iz Podgorice.

Sjutra je na programu u 18 sati i 20 sati u sali ,,Dodesta” predstava Gradskog pozorišta iz Podgorice ,,Bajka o ribaru i ribici”, a u Dvorani ,,Park” u Herceg Novom u 13 sati biće izvedena predstava ,,Ledeno srce”.

Ulaz za sve predstave tokom Festivala je slobodan.

Festival je takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri koji čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici Goran Bulajić, reditelj i dramaturg – Crna Gora, prof. dr Fatma Kečeli, katedra za pozorište Duzdže Univerzitet – Turska i Marta Aroksalaši, glumica i direktorica Dečjeg pozorišta Subotica – Srbija.

This slideshow requires JavaScript.

 

 

Bojana Radonjić

Foto: Boris Šekularac

(Više fotografija sa Festivala objavljujemo u Fotogaleriji )

kud duga