ART SLAJDER

HERKULES SMIT: Muzika je moje jutarnje sunce u olujnim danima

11992666_10153438064542415_1011548757_nKlasikal-krosover pjevač Herkules Smit pobjednik je takmičenja ,,Najljepši glas Evrope” 2012. godine. Put ga je iz rodne Južne Afrike odveo u Englesku gdje živi sa suprugom i kćerkom za koje kaže da su centar njegovog svijeta i kojima je posvetio debitantski album ,,I’m yours”. Muzika mu je u venama i još sa pet godina više je volio da u domu sluša Lancu i Pavarotija nego da se vani igra sa prijateljima. Muzika je, kaže, njegov vazduh i njegova svjetlost, jutarnje sunce u olujnim danima.

U Crnu Goru, poručuje, doći će, samo je potrebno da ga organizatori pozovu.

Sa ovim izvrsnim pjevačem snažnog i toplog glasa razgovarali smo o muzici, porodici, Engleskoj, Južnoj Africi, planovima i snazi koju ime nosi.

Kada ste imali pet godina Vaši prijatelji su se igrali napolju dok ste Vi u domu slušali Pavarotija i Marija Lancu. Kako ste se osjećali kada je Vaša karijera uzela maha, kada ste shvatili da Vam je ispunjen san da postanete operski pjevač?  

– Čast mi je da budem nazvan operskim pjevačem. Ali nijesam to, bar ne još. To je još san, a snove čovjek mora imati. Moj žanr je klasikal-krosover. Još imam da se popnem na mnoge planine. Stići ću do toga.

11990963_10153438081812415_1758367441_o

Eros Ramacoti ima pjesmu koja se zove ,,Musica E’”. Što je za Vas muzika?

– Muzika je moje jutarnje sunce u olujnim danima. Ona me tjera da idem dalje. Ona je moj vazduh, moja svjetlost, moja krajnja radost.

Imali ste, kažete, teško djetinjstvo. Odlučili ste, kao u pjesmi Dilana Tomasa koju toliko volite, da ,,ne odete tiho u tu blagu noć” i ,,žestite, bijesnite dok svjetlost se gasi”.  Koja je Vaša poruka onima koji odbijaju da odu tiho u blagu noć i koji se žeste i bijesne dok svjetlost se gasi?

– Pjesma je došla u moj život kada mi je istinski bilo potrebno ohrabrenje. Kada sam je pročitao, shvatio sam da, bez obzira na svaki kamen spoticanja koji mi se nađe na putu, uspjeću. Bez sumnje to što sam nazvan po grčkom heroju Herkulu koji se borio sa čudovištima i izlazio iz bitaka kao pobjednik, dalo mi je strast da stremim najboljem.

Debitantski album ,,I’m yours” posvetili ste, baš kao i tetovažu, supruzi i kćerki. Na koji način su one, kako kažete, Vaši anđeli čuvari?

– Supruga i kćerka me motivišu. One su moje središte.

11998009_10153438065032415_1775916868_n

Živite u Velikoj Britaniji. Rođeni ste u Južnoj Africi. Koliko se razlikuju životne filozofije tih zemalja?

– Volim svoju zemlju sa otvorenim prostranstvima i prelijepim vremenskim prilikama. Nažalost, ima tamo dosta kriminala. Ovdje, u Engleskoj, slobodno se krećem bez straha. Mogu da vjerujem da će moja porodica biti bezbjedna. I, kako kažu, dom je tamo gdje je srce. Engleska je sada moj dom.

Nastupali ste u Španiji i italiji. Kada da Vas očekujemo u Crnoj Gori?

– Spreman sam kad i vi. Sve što je potrebno jeste da me pozovete. Uzgred, takođe sam imao priliku da nastupam u Grčkoj godinu. Baš mi se svidjela ta zemlja!

Koji su Vaši naredni projekti?

– Idem u Južnu Afriku gdje ću nastupati u televizijskoj emisiji ,,Noot vir Noot”. Aktivno tražim agenta ili menadžera koji će me zastupati u Engleskoj. Većina mojih kontakata je u Južnoj Africi. Preseljenje u Englesku usporilo je momentum. Nadam se ipak da će ljudi ovdje upozati moj rad i uživati u tome što radim.

Bojana Radonjić

Foto: Privatna arhiva

http://herculessmith.co.uk/

https://www.facebook.com/HerculesSmithTheVoice

kud duga