DRUŠTVO PREPORUKA

SJEĆATE LI SE ČOVJEKA SA FOTOGRAFIJE: Cijeli svijet je pričao o njegovoj tuzi, a danas…

daniel-656x365

FOTO : Danijel Eter

Fotoreporter Njujork Tajmsa Daniel Eter na društvenim  mrežama objavio je fotografiju sirijskog izbjeglice koji sa suzama u očima grli svoju porodicu. Priča i fotografija obišla je svijet, a sada je dobila i svoj srećan završetak.

Na Fejsbuku grupa Europe says Oxi postavila je fotografiju porodice u Berlinu, ovoga puta u sasvim drugom raspoloženju – zadovoljni i srećni što su stigli na svoju destinaciju. Izvještaji govore kako jeporodica smještena u Spandau, prostor koji je prije koristila policija, a sada je adaptiran za smještaj stotine izbjeglica.nova majid

Novi život

Majid i njegova porodica pobjegli su od tzv. Islamske države iz Deir Ezzora, sirijskog grada u kojem građanski rat bjesni još od 2011. godine. Za put preko mora do grčkog Kosa platili su 6.500 dolara.

Podsjetimo, u intervjuu za njemački Spiegel, Etter je objasnio tačne okolnosti pod kojima je nastala fotografija koja ne prestaje izazivati reakcije na društvenim mrežama.

– Nakon više od dva sata vožnje brodom u koji je voda procurila u kabinu, migranti koji su bili na njemu došli su na obalu. Nakon iskrcavanja na grčko tlo u njima se sve slomilo. Osjećali su olakšanje što su došli na obalu, imali su izlive ljubavi prema svojim porodicama, ali tu je bila i ogromna tuga zbog onoga što im se dogodilo – priča Eter, prenosi Independent.

Nada Adel, inače učiteljica engleskog u Siriji, rekla je kako im je 13 vlada ponudilo da  ih njihova zemlja primi, ali su oni odabrali Njemačku.

– Angela Merkel je jako dobra. Ona nam je poput majke – rekla je Adel. Sedmogodišnja Nura još  ima noćne more zbog prelaska preko mora.

– Nikada se nećemo vratiti na more – rekao je Majid za Bild.