Porto Novi
PREPORUKA ZDRAVLJE

REZULTAT DVOGODIŠNJEG ISTRAŽIVANJA: ,,Truvada” sprečava HIV infekciju

pilule-du-lendemain-plus-de-40-des-jeunes-filles-l-ont-deja-prise

 

Niko od 657 učesnika istraživanja koji su dvije i po godine uzimali lijek protiv HIV-a ,,Truvada” nije se zarazio virusom, iako su pripadali visokorizičnoj grupi. Pilula, koju uzimali svakodnevno, bez izuzetka, nalazi se na američkom tržištu od 2012. i trenutno se obavljaju klinička ispitivanja širom sveta – u Africi, Aziji, Južnoj Americi i nekoliko australijskih država, saopštili su rukovodioci studije, a prenosi Vašington post.

Prema riječima epidemiologa Džonatana Volka iz Medicinskog centra ,,Kajzer Permanente” u San Francisku, ovo istraživanje navodi na zaključak da lijek može da spriječi nove infekcije HIV-om čak i u visokorizičnim okolnostima. Poslije ovog istraživanja, Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) odobrila je korišćenje pilule za svakoga ko to želi, a ne samo za one, za koje je već potvrđeno da su HIV-pozitivni.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da pilula smanjuje rizik od infekcije do 92 odsto – ali samo ako se uzima svakodnevno. Autori najnovije studije za sada preporučuju uzimanje jedne pilule dnevno, pored terapije koja smanjuje opasnost od drugih seksualno prenosivih bolesti. Osim toga, u toku su istraživanja koja treba da pokažu koliko bi lijek bio djelotvoran ako bi se uzimao prije i poslije seksualnog odnosa, a ne svakodnevno.