Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

NA DANAŠNJI DAN: Prije 34 godine prvi put prikazane ,,Mućke”

muckeDanas se u svijetu obilježava 34 godine od nastajanja legendarne serije i najboljeg britanskog sitkoma po ocjeni stručnjaka ,,Mućki“.

Odlučili smo da naše obilježavanje bude ispunjeno činjenicama koje možda nijeste znali.

Naziv serije ,,Only Fools and Horses” potiče od izreke iz američkog vodvilja iz 19. vijeka – ,,Why do only fools and horses work? (for a living)” – Zašto samo budale i konji zarađuju za život radeći?.

Džon Salivan stvorio je ovu seriju. On je želio da sastav ,,Chas & Dave” otpjevaju tematsku pjesmu ,,Mućki”, ali kako nijesu bili u mogućnosti zbog obaveza, producent Rej Bat nagovorio je Salivena da on to učini.

U završnoj pjesmi postoji stih ,,God Bless Hooky Street”. Huki u slengu znači nešto ukradeno ili nešto što je dobijeno ilegalnim putem.

Serija jeste snimana prvobitno u Pekamu, ali kako joj je popularnost rasla, tako je snimanje stalno bilo prekidano zbog turista, pa su se lokacije mijenjale.

hqdefault

Triger Rodnija stalno zove Dejv u seriji. A znate li i zašto? Rodžer Lojd Pek uvijek je u početku na setu miješao imena tokom proba. Tako je Nikolasa Lindharsta koji tumači Rodnija, stalno zvao Dejv misleći pritom na Dejvida Džejsona koji tumači Del Boja.

A da li ste znali i to da je Dejvid Džejson bio tek četvrti izbor da igra Del Boja? Prvi izbor bio je Džim Brodbent, drugi En Ritel, a treći Bil Marej. Džejson je odabran da igra Del Boja samo četiri dan prije snimanja prve episode.

Kada u jednoj epizodi Albert nasuče brod na obalu dječak koji mu se smije je zapravo sin Mikija Pirsa u stvarnom životu.

A kada Bojsi i Majk razgovaraju u ,,Raginoj glavi”, iza Bojsija se nalazi dugokosi momak koji sjedi i pije pivo. To je glavom i bradom pjevač Robi Vilijams, a njegova grupa ,,Take That” nastupa u pozadini.

U epizodi ,,Strained relations” u sceni kada su Del Boj i Rodni na grobu svog djeda, Dejvid Džejson i Nikolas Lindharst zaista plaču jer im je ta scena bila nevjerovatno emotivna.

U epizodi ,,Happy returns” nema Lenarda Pirsa koji je u to vrijeme bio u bolnici, pa je ekipa počela snimanje bez njega. Nedugo nakon toga, stigla je vijest da je Pirs preminuo.

U sceni sa glajdingom, Džejson je želio da sam upravlja glajderom, jer je obučen za to, kao i za ronjenje i plivanje sa delfinima. Glavni ljudi BBC-a nijesu mu odobrili da upravlja glajerom zbog osiguranja.

B.R.

Foto: BBC