ART PREPORUKA

BIBLIOTEKA ,,RADOSAV LJUMOVIĆ”: Radionicom ,,Riječi nas povezuju” obilježen Svjetski dan pismenosti

dan-pismenosti

Bibliotekarke Vjera Popović i Mirjana Žiha

Učenici IX razreda Osnovne škole „Božidar Vuković Podgoričanin“ prisustvovali su u Biblioteci ,,Radosav Ljumović” u Podgorici edukativno-kreativnoj radionici ,,Riječi nas spajaju” povodom Svjetskog dana pismenosti.

Radionicu su vodile bibliotekarke Dječijeg odjeljenja Biblioteke Mirjana Žiha i Vjera Popović.

Radionica se sastojala od tri dijela.

dan-pismenosti_2

– U prvom dijelu je bila asocijacija i rješenje je pismenost. U kolonama A B C i D su znak, glas, slovo, a sve to čini pismenost. U drugom dijelu imamo jedno ,,neposlušno” slovo, jer djeca često, ne samo ona nego i odrasli, praznoslove i izbacuju, posebno slovo h, pa se ono i u gramatici zove neposlušno slovo. Često kažemo ,,stra”, ,,ljeb”. Da vide djeca kako ne bi trebalo da izbacuju slovo. Imamo dio kako se nešto pravilno piše ne samo kod djece nego i kod nas odraslih, imamo da ,,neću” pišu odvojeno, a ,,ne mogu” pišu zajedno. ,,Da li” pišu zajedno. Nikada ne kažu ,,fali mi novca” nego ,,hvali mi novca”. Onda slijedi igra premetačine poslovica i da je oni sklope, jer poslovice, taj biser narodni, daju nam divnu poruku i, naravno, našim gostima – kazala nam je bibliotekarka Mirjana Žiha.

dan-pismenosti_3

Bibliotekarka Vjera Popović istakla je da je ovo treća godina otkako organizuju ovu radionicu.

– Cilj svake radionice i uopšte našeg rada koji baš onako sa ljubavlju radimo je da djeci vratimo ljubav prema knjizi, da ih vratimo čitanju, da shvate da družiti se s knjigom znači opismenjavati sebe svakog dana sve više i samim tim da im ukažemo na to da će uz knjigu  biti ličnosti koje će biti bogatije nego bez druženja sa knjigom. Bilo da je to stručna literature gdje će oni usavršavati sebe u poslu koji su odabrali ili knjige za slobodno čitanje. Svaka knjiga je vrijedna i dobra – kazala je za MNE magazin Vjera Popović.

dan-pismenosti_4

Žiha je naglasila da nije potrebno podvlačiti koliko je obilježavanje Svjetskog dana pismenosti značajno.

– Ne samo na današnji dan nego uopšte bi trebalo da kulturu usmenog i pismenog izražavanja njegujemo kod najmlađih. Mislimo da nije mogla bolja ustanova da ugosti učenike Osnovne škole ,,Božidar Vuković Podgoričanin” nego  Narodna biblioteka ,,Radosav Ljumović”. Pismenost vam omogućava dostojanstvo i kad ste pismeni vi znate da izrazite svoje stavove – istakla je Žiha.

dan-pismenosti_5

Popović je podsjetila da da bi učestvovao neko u socijalnom životu, političkom, bilo kojem, mora da postoji i druga pismenost pored elementarne a to je da se uključi u sve segmente života.

– Pismenost je potrebna i da pročitate bankovni račun. Moramo da posjedujemo pismenost u svakom segmentu kako bismo držali korak sa savremenim društvom – rekla je Popović.

B.R.

Foto: Boris Šekularac

kud duga