Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

ŽIVOT: Zašto prijateljima opraštamo stvari koje ne bi trebalo

 

 

Cheering friends watching television

Bez prijatelja jednostavno ne možemo pa ponekad, kako bi ih zadržali, praštamo stvarno svašta. Čak i kada stvari koje nam rade graniče s ludošću. Zašto je to tako?

Jer su i više nego porodica

Poslovica kaže da su prijatelji porodica koju sam odabereš, a kada jednom odaberemo prijatelje, teško im je okrenuti leđa. Zajedno ste prošli kroz sve i svašta i ne možete zamisliti život bez njih. Tek kada imate takve prave prijatelje shvatite roditeljsku ljubav i kako je kad bezuslovno nekoga voliš.

Jer ih ne možemo tako lako zamijeniti

Svi smo upoznali nove ljude i postali ,,prijatelji” sa njima, ali duboke odnose koje smo stvorili sa svojim najboljim prijateljima teško je kopirati. Odnos smo njegovali godinama, zajedno imamo i lijepe i ruže uspomene, tajne, opsesije, navike…

Znaju previše o nama

Svaki put kada im zamjerate zbog nagle promjene raspoloženja ili temperamenta, sjetite se što su sve oni morali trpjeti od vas. Dopuštate im da se ispucaju na vama jer znate da im to treba i da će uvijek uzvratiti ,,uslugu”. Vidjeli su vašu tamnu stranu, znaju vaše tajne, a bez obzira na to koliko mislili da volite porodicu i partnera, jedino vaši prijatelji su vidjeli vašu najgoru stranu i spremni su je ponijeti sa sobom u grob.

Jer je to najiskreniji odnos kojeg ste ikada imali

To što s nekim spavate ne znači i da ste potpuno ,,nagi”pred njim. Jedino vaši prijatelji znaju baš sve o vama i vide vas potpuno ogoljene od svih maski. Kod prijatelja nema straha od odbijanja i zato se ne ustručavamo biti potpuno iskreni i pokazati sve svoje strane, čak i one ne tako pozitivne.

Jer ih trebate jednako kao što oni trebaju vas

Kada se sve ostalo raspadne, uvijek se možete osloniti na prijatelje. Ako od prijatelja odustajete jednako lako kao i od ostalih stvari, tada ste u velikoj nevolji.

 Jer se radije ljutite nego da ih nemate

Najbolji prijatelji radije će zajedno patiti nego biti sami. Koliko god ljuti bili jedni na druge, čak i međusobne razmirice je lakše prebroditi u paru. Ponekad je dovoljno jednostavno sjediti u tišini u njihovom društvu i sve se odmah čini nekako jednostavnije.

 

Elide Daily/Magazin.hr

Foto: Huffington post