Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

VEZE: Šest riječi u svađama parova koje svi mrze, ali ih svejedno koriste

The Adobe Image Library ©1998 Adobe Systems Incorporated Silhouette of man and woman fighting

Izgleda da se neke riječi učestalo provlače kroz sve svađe parova, a vjerovatno ih i sami dobro znate (i koristite). Ali, one su vrlo štetne i treba ih svakako izbjegavati. Evo i zašto.

1. ,,Ništa.”

2. ,,Ozbiljno?”

Kada se koristi kao pitanje, vidno iritiranim tonom glasa, ova riječ može izbaciti iz takta i najsmirenijeg partnera. Čak i ako su bili znatiželjni i htjeli doprijeti do vas, vaša pasivna agresija i postavljanje pitanja: ,,Ozbiljno?” potpuno će ih izbaciti iz takta. Ako su dovoljno okrutni, odgovoriće vam sa…

3. ,,…svejedno.”

Ako želite potpuno marginalizovati osjećaje svojeg partnera i praviti se da je razgovor gotov uprkos njihovoj vidnoj uzrujanosti, to je definitivno riječ za vas. Ali, tu se svađa tek zakuhava jer će uslijediti dvoboj pasivnom agresijom, a neko će se na kraju vidno uznemiriti.

4. ,,Nije bitno.”

Možda mislite da ovo ima isti efekt kao i ,,ništa”, ali varate se. ,,Nije bitno” je hibrid ,,ništa” i ,,svejedno”, pa je tako i jedna od najopasnijih riječi koju možete izgovoriti u svađi. Ukratko poručuje: ,,Da, nešto očito nije u redu, ali tvoj mali mozak to neće nikada shvatiti, ne znam zašto se uopšte trudim”.

5. ,,Dobro.”

Isprva se čini kao da privodi svađu kraju, ali zapravo znači: ,,Nijesi u pravu, ali u ovom trenutku više ne mogu smisliti tvoj glas i za danas smo gotovi”. Odgovoriti s ,,dobro” na ,,dobro” je jedan od jednostavnijih načina da privedete nerješivu svađu kraju i još stignete da odete na zajedničku večeru.

6. ,,Smiri se.”

Reći nekome ko je uzrujan da se smiri je rizikovanje vlastitog života i obično je kraj svađe. Ako uspijete preživjeti, vjerovatno će vam biti upućena psovka, vrištaće se na vas, a mogli biste i privremeno ostati bez krova nad glavom. Potpuno ,,zasluženo”.

Zato, ako želite konstruktivno rješavati probleme, svakako izbjegavajte ove riječi jer je njihovo djelovanje isključivo destruktivnog karaktera.

Huffington Post/Magazin.hr