Porto Novi
ART PREPORUKA

MINISTARSTVO KULTURE: Poziv za prijavu filma za izbor crnogorskog kandidata za Oskara

oskarMinistarstvo kulture uputilo je danas poziv domaćim filmskim producentima da do 20. septembra 2015. godine prijave film za izbor crnogorskog kandidata za 88. nagradu Američke akademije filmske umjetnosti i nauke – Oskar u kategoriji Najbolji strani film u 2015. godini.

Pravo učešća imaju registrovani crnogorski filmski producenti, pod uslovom da je:
– Film prvo javno prikazan u zemlji koja ga prijavljuje, kao i da je prvi put javno prikazan u komercijalnom bioskopu sedam dana u kontinuitetu (zarad profita producenta i prikazivača), u periodu između 1. oktobra 2014. i 30. septembra 2015. godine. (Film koji u bilo kojoj verziji bude imao javno prikazivanje ili distribuciju u nebioskopskom kontekstu, prije prvog bioskopskog prikazivanja, neće biti prihvatljiv za učešće);
–  Tokom prikazivanja film reklamiran i medijski eksploatisan na uobičajen način;
–  Film snimljen na crnogorskom ili nekom od jezika u službenoj upotrebi u Crnoj Gori;
– Producent u potpunosti podmirio sve finansijske obaveze prema autorima, ekipi i glumcima (honorari, porezi, doprinosi, itd), što se odnosi i na regulisanje autorskih prava za korišćenje muzike, inserata i drugih autorskih prava.

Pored dokaza da film ispunjava prethodno navedene kriterijume, producent je dužan da dostavi i:
– Izjavu da film ispunjava uslove i tehničke karakteristike propisane Specijalnim pravilima Američke akademije i Pravilima Ministarstva kulture;
– Kompletan popis imena članova filmske i glumačke ekipe s podacima o njihovom državljanstvu ili mjestu stalnog prebivališta;
– Kratki sinopsis filma na crnogorskom jeziku;
– Biografija, filmografija i fotografija reditelja;
– Reprezentativne film stills;
– Bioskopski plakat filma;
– Originalni članci iz novina i magazina kojima se reklamiralo prvo javno prikazivanje filma u komercijalnom bioskopu sedan dana u kontinuitetu;
– Kontakt podaci producenta.

Kompletna dokumentacija podnosi se do naznačenog datuma Arhivi Ministarstva kulture ili poštom na adresu: Ministarstvo kulture, Njegoševa ulica, 81250 Cetinje – sa naznakom: Selekcionoj komisiji za Oskar.

Prikazivanje selektovanih filmova biće organizovano 21. septembra 2015. godine.

Producent je dužan da na zahtjev Ministarstva kulture – Selekcione komisije, za potrebe ocjenjivanja, dostavi kopiju filma dan prije prikazivanja.

O izboru crnogorskog kandidata odlučivaće Selekciona komisija na osnovu Specijalnih pravila Američke akademije i Pravila Ministarstva kulture.

Rezultati konkursa biće javno objavljeni.

Za dodatne informacije se možete obratiti Iliji Subotiću, savjetniku za audiovizuelne djelatnosti u Ministarstvu kulture ([email protected]).

Pravila Američke akademije i Ministarstva kulture, kao i Obrazac izjave producenta, možete preuzeti ovdje.