ART PREPORUKA

NAĐA JANKOVIĆ: Nagrada u Beču donijela mi je ugled u svijetu klasične gitare

10996859_497526777083276_4555116439514028166_o

Detalj sa nastupa Nađe Janković u Beču

Ona je skromna i izuzetno talentovana. O tome govore i 20 nagrada na prestižnim međunarodnim takmičenjima, od kojih 17 prvih mjesta. Posljednje u nizu, 14-godišnja gitaristkinja Nađa Janković osvojila je na manifestaciji ,,Forum Gitarre“ u Beču. Prvo mjesto u kategoriji do 18 godina.
– Iako se nijesam previše nadala zbog razlike u godinama, ipak sam kao četrnaestogodišnjakinja osvojila prvo mjesto u kategoriji do 18 godina, u izuzetno jakoj konkurenciji. Presrećna sam zbog ovog uspjeha koji donosi veliki ugled u svijetu klasične gitare. Teško mi je govoriti o utiscima svjetski priznatih profesora o mom sviranju. To bi ipak neko drugi trebalo da kaže – počinje priču Janković.
Kaže nam da je kao nagradu za osvojeno prvo mjesto dobila samostalni koncert iduće godine u ovo vrijeme u Beču.
– Između ostalih nagrada, dobila sam i besplatan odlazak na festival gitare u Berlinu u novembru ove godine. Nakon uspijeha na ovom festivalu otvaraju se i brojne mogućnosti za školovanje i lakši upis u evropskim centrima klasične muzike – ističe Janković.
Učešće na, kako pojašnjava, jednom od najznačajnijih i najcjenjenijih festivala klasične gitare puno joj je značilo i zbog radionica i druženja.
– U Beču sam boravila desetak dana. Sam festival obuhvata prisustvovanje na predavanjima, seminarima, master klas časovima najcjenjenijih evropskih profesora, učestvovanje na koncertu učesnika festivala, prisustvovanje koncertima najvećih svjetskih gitarista današnjice, takmičenje i, naravno, druženje sa gitaristima iz cijeloga svijeta. Na festivalu su bili prisutni gitaristi sa svih kontinenata, a najviše iz Evrope. Svi smo boravili u istom hotelu, hranili se u istom restoranu i bilo je vremena za druženje – prenosi Janković utiske iz Beča čitaocima MNE magazina.
Za nju nema predaha. Hrabro kreće u nove poduhvate.
Kako navodi, za dvadesetak dana odlazi na još jedno veliko značajno takmičenje u italijanskom gradu Alesandriji. U oktobru i novembru prisustvovaće takmičenjima u Albaniji i Bugarskoj, te festivalu u Njemačkoj.
– Idućih dana počinjem spremanje novih kompozicija sa kojima ću se predstaviti naredne godine publici u Podgorici, Kotoru, Dubrovniku, Beogradu, Rijeci, Beču, Rimu na već dogoverenim koncertima, a možda i još ponegdje – kaže Janković.
Želja joj je da njeni uspjesi budu zapaženi i cijenjeni u Crnoj Gori kao što je to u inostranstvu.
– Do sada sam osvojila 20 internacionalnih nagrada. Od toga 17 puta sam bila lauerat t.j. osvajala prvo mjesto, jednom sam bila druga na svjetskom takmičenju. Voljela bih da ovi moji uspjesi budu zapaženi i cijenjeni i u mojoj zemlji, kao što su zapaženi u inostranstvu i da imam makar djelić uslova kao i drugi mladi umjetnici iz regiona, Evrope i svijeta. Ovo želim i zbog budućih talenata, jer znam kako je teško na ovaj način ostvarivati svoje snove bez ikakvog razumijevanja i podrške – zaključuje našu priču Janković.
Bojana Radonjić
Foto: Facebook

kud duga