ART ART_IZDVOJENO

VENECIJA: Večeras počinje Mostra, Ivan Salatić sa filmom ,,Dvorišta” jedini predstavnik Crne Gore

11894619_10207510779706406_8372408302710945110_oMeđunarodni filmski festival počinje večeras u Veneciji i trajaće do 12. septembra. Crnogorski predstavnik Ivan Salatić prikazaće kratkometražni film ,,Dvorišta” u takmičarskom dijelu kategorije ,,Orizonti” 3. septembra u 14 sati u ,,PalaBijenaleu” i 10. septembra u 14.30 sati u ,,Sala Kazinu”.
– Želio sam da napravim film koji se bavi prostorima u kojima živimo, mikrokosmosom mog rodnog grada, vremenom i načinom na koji sve to posmatramo dok čekamo u svojim dvorištima – bilo to u bukvalnom ili prenosnom smislu – rekao je Salatić za zvanični sajt filmskog festivala u Veneciji.
O ,,zlatnom lavu” i ostalim nagradama u kategoriji ,,Orizonti” odlučivaće žiri u sastavu: predsjedavajući Džonatan Dam, Paz Vega, Aliks Delaport, Frut Čen i Anita Kaprioli.
Ptvaranje 72. izdanja ovog filmskog festival obilježiće protestni marš nezadovoljnih radnika
od pjacale Santa Marija Elizabete do nove Palaco del čineme. Opštinski radnici nezadovoljni su platama koje u prosjeku iznose 200 eura.

everest-movie-17

Scena iz ostvarenja ,,Everest”

Film koji će otvoriti festival je djelo Baltazara Kormakura ,,Everest” sa Džejsonom Klarkom, Džošom Brolinom, Robin Rajt, Semom Vortingtonom, Kirom Najtli, Emili Votson i Džejkom Džilenholom u ulogama.

Najveće nade polažu se u ostvarenja ,,Dankinja” sa Edijem Redmejnom u glavnoj ulozi o danskom slikaru koji 1920-ih se transformiše u ženu, zatim ,,Bazen” sa Rejfom Fajnsom i Tildom Svinton, ,,Frankofonija” ruskog reditelja Aleksandra Sokurova i ,,Sjeti se” Kanađanina Atoma Egojana o vremešnom lovcu na naciste (Kristofer Plamer) koji kreće u osvetu porodice.
Kratki promotivni film ,,The Audition” Martina Skorsezea, u kojem je sebe trebalo da igraju Robert de Niro, Leonardo di Kaprio i Bred Pit, neće biti prikazan zbog tehničkih problema.
Žiri glavnog takmičarskog dijela čine predsjednik Alfonso Kuaron, Elizabet Benks, Emanuel Karere, Nuri Bilž Sejlan, Dajen Kruger, Franćesko Munci, Pavel Pavlikovski i Lin Remzi.
Francuskom režiseru Bertranu Tavernijeu biće uručen ,,zlatni lav” za životno djelo.
B.R.

kud duga