ZANIMLJIVOSTI

NEVJEROVATNO: Ovaj turski joga guru ima 95 godina i veoma aktivan život

kazimAko neko od nas i doživi 95., vjerovatno je kako će svoje dane provoditi u kolicima ili u bolničkom krevetu, moleći silu svevišnju da ga napokon uzme. Ovaj starac ima neke druge planove…

Da svako od nas može doživjeti starost kakvu je doživio Kazim Gurbuz, ne bi bilo nikakve brige oko budućnosti i svi bismo jedva čekali bliženje stoljetki, ali lako je moguće da je njegova priča jedna jako velika iznimka. Ili čovjek jednostavno zna kako dobro slagati.kazim-1

Ovaj Turčin tvrdi kako ima 95 godina, a niko mu ne bi dao više od 60! Ne samo da izgleda mladoliko, već se tako i ponaša, a nabrajajući sve svoje aktivnosti bez imalo problema postidi i mlađe, kojima je teško stepenicama da se stepenicama popenju na drugi sprat!

Gurbuz svoju dugovječnost duguje svakodnevnoj jogi i zdravom životu, a vjeruje kako veliku ulogu u starenju i oporavku tijela ima i sam mozak te da bi ljudi bez problema mogli doživjeti 130 godina, samo da se malo više potrude. On svaki dan započinje meditacijom na suncu, a zatim oplete po jogi i to onim najkompleksnijim čvorovima u kojima zna da ostane i po 48 sati.

Kad je lijepo vrijeme pliva i planinari, a zimi skija, a tvrdi da može držati dah i do pet minuta. A šta je sa seksom? Starac ga upražnjava makar dva puta dnevno.

Deda naravno pazi šta jede, a kao svaki joga majstor izbjegava meso, slatko i ostalu nezdravu hranu. Samo masline, ljute papričice, pasulj, biljni čajevi i supa, a ne prođe dan da ne pojede pola teglice svog domaćeg meda.kazim-3

Sve je počelo kada je u 41. godini života doživio tešku saobraćajnu nesreću i ostao paraliziran od struka na dolje. Doktori su mu rekli kako nikada više neće hodati, ali samo devet mjeseci, nekoliko old-skul namještanja kičme i mnogo mentalne energije kasnije Kazim je već đuskao, a nedugo nakon toga i izvodio sve ludosti sa svojim tijelom o kojima mi možemo samo sanjati.

Danas propagira svoje metode i učenja kako život koji mi živimo, u kojem se svakog dana ustajemo, odlazimo na posao u neku klimatiziranu prostoriju bez prozora i sjedimo osam sati dnevno ispred računala, svakako nije dobar.

Uglavnom, samo zdrava prehrana, kretanje, puno svježeg zraka i sunca i svi ćemo živjeti barem do 100-ke. A sad, kako platiti režije, hranu, djeci za školu i ostale svjetovne gluposti, otom-potom!

Idesh.net