DRUŠTVO PREPORUKA

HRVATSKA: Novim Pravilnikom o pedagoškim mjerama pooštrene kazne đacima

razred_u_enici_251690S1 U Hrvatskoj je završen rad na novom Pravilniku o pedagoškim mjerama.

U njemu piše da ako učenik povrijedi ugled i dostojanstvo drugog učenika ili nastavnika objavom snimka na, primjera radi, kanalu YouTube, srednjoškolac će biti izbačen iz škole, jednako kao da je počinio tešku krađu ili koristio oružje u školi. Za ista nedjela osnovcu će od nove školske godine, koja u Hrvatskoj počinje 7. septembra, biti izrečena mjera preseljenja u drugu školu.
– Priznajem, pedagoške mjere su prilično osjetljiva materija i uvažili smo puno primjedbi s javne rasprave – kaže ministar nauke, obrazovanja i sporta Vedran Mornar, potvrđujući da je na prijedlog sindikata i škola u Pravilnik uvršteno prepisivanje, odnosno ,,korištenje nedopuštenih izvora podataka u svrhu prepisivanja”.

Prepisivanje će tako prvi put na nivou sistema biti kvalifikovano kao lakši neprihvatljivi oblik ponašanja, a imaće jednaku težinu kao, na primjer, stvaranje buke ili korišćenje mobilnih telefona na času, bacanje smeća van koševa za smeće ili oštećenje školske imovine. Za to bi djelo svaki učenik – bilo osnovac ili srednjoškolac – trebalo da bude kažnjen istom mjerom opomene.

U teže neprihvatljivo ponašanje, za koje će slijediti kazna ukora, ulazi klađenje ili kockanje u školi, ali i, primjera radi, konzumiranje alkohola, marihuane ili druge vrste droga. U istoj je kategoriji i povreda dostojanstva druge osobe (učenika, nastavnika, školske čistačice ili direktora), i to omalovažavanjem, vrijeđanjem ili širenjem laži i glasina.

Razlike prema uzrastu
Dok za ove oblike neprihvatljivog ponašanja nema razlike između osnovaca ili srednjoškolaca, pa bi, uvrijedi li školsku spremačicu, prvak i maturant trebalo da snose istu posljedicu – kaznu ukora, u sljedeće dvije kategorije – teška i lična teška povreda – kazne se razlikuju po uzrastu.

Tako će, na primjer, osnovac zaraditi strogi ukor ako unese oružje ili drugi opasni predmet u školu, iznudi novac od drugog učenika, krade ili krivotvori opravdanje, dok će srednjoškolac za iste oblike ponašanja dobiti opomenu pred isključenje.

uce-xx_908592S0

Najteži prekršaji
Grupa koja je izradila Pravilnik svela je popis teškog neprihvatljivog ponašanja na pet obrazaca. Zbog njih osnovac može dobiti mjeru preseljenja u drugu školu, a srednjoškolac isključenje. Riječ je o krivotvorenju službene dokumentacije škole (primjera radi, unošenje ocjena u dnevnik), objavljivanju materijala (poput snimaka na YouTube-u), koji za posljedicu imaju povredu ugleda, časti ili dostojanstva druge osobe (bilo da je riječ o učeniku ili nastavniku) te teškoj krađi.

Najteže je kvalifikovano nasilno ponašanje koje je rezultiralo teškim emocionalnim ili fizičkim posljedicama za drugu osobu, kao i ugrožavanje sigurnosti učenika ili nastavnika korišćenjem oružja.

Kao jednu od pedagoških mjera Pravilnik spominje i odluku direktora o privremenom udaljavanju učenika s nastave (odluku donosi direktor). Definisano je i u kojemu roku mjere trebaju biti izrečene, pa se, na primjer, u roku od dvije nedjelje od dana saznanja o neprihvatljivom ponašanju izriču opomena i ukor, dok se strogi ukor izriče u 30 dana, a preseljenje, odnosno isključenje iz škole u roku od dva mjeseca.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Ronald Goršić/CROPIX