Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

ZA BOLJE PAMĆENJE: Ljekovita biljka koja poboljšava mentalne sposobnosti

ruzmarin

 

Nekada davno su stari travari tvrdili da ruzmarin poboljšava pamćenje, a današnji naučnici su to i dokazali. Ako udahnete miris ove ljekovite biljke, možete povećati pamćenje za 75 odsto.

Istraživanja psihologa na britanskom Univerziteta Northumbria pokazala su da eterično ulje ruzmarina pomaže u jačanju dugoročnog pamćenja i koncentracije. Ovo bi moglo pomoći onima koji zaboravljaju da uzimaju lijek ili onima koji zaboravljaju važne godišnjice, prenosi  Daily Mail.

Niz testova pokazao je da eterično ulje ruzmarina povećava šanse za čak 75 odsto da se prisjetite nekog zadatka u poređenju s ljudima koji nisu bili izloženi tom mirisu.

– Naša prethodna istraživanja su pokazala da aroma ruzmarina poboljšava dugoročno pamćenje i mentalne sposobnosti. Ovaj put smo se fokusirali na sposobnost mozga da se u tačno određeno vrijeme sjeti nekih zakazanih obaveza. To je ključno za svakodnevno funkcionisanje, na primjer kad neko treba da uzme lijek ili pošalje čestitku- kazao je čovjek koji je vodio istraživanje doktor Mark Moss.

Par kapi eteričnog ulja ruzmarina raspršeno je u sobi za testiranje samo pet minuta prije nego su volonteri ušli u prostoriju. Dok su se oni koji su bili izloženi ovom mirisu prisjetili da trebaju da obave sedam zadataka, ostali su se sjetili samo četiri zadatka i to puno sporije. U savremenoj biljnoj medicini ruzmarin se koristi i kao blagi analgetik, protiv migrene i probavnih problema.