DRUŠTVO PREPORUKA

CRNA GORA: Opada prirodni priraštaj

 

istock_photo_of_sleeping_newborn

U Crnoj Gori prirodni priraštaj opada, ali je pozitivan i nikada nije bio negativan. Njegova stopa prošle godine bila je 2,4, odnosno na hiljadu stanovnika kod nas se stopa poveća za 2,4 stanovnika. Po tom osnovu i dalje imamo rast, kazala je za Pobjedu načelnica odsjeka demografije, obrazovanja i socijalne zaštite u Zavodu za statistiku Snežana Remiković.

Ona je, komenatrišući izvještaj projekcije UN, koji je pokazao da će Crna Gora 2050. godine imati manje oko 52.000 građana, kazala da UN projekcije rade uzimajući samo jedne globalne, odnosno regionalne parametre koji se razlikuju od nacionalnih.

-Balkan kao region je sa negativnim prirodnim priraštajem. Kada posmatrate region u cjelini više umire nego što se rađa-pojanila je Remiković.

Prema njenim riječima, sve projekcije stanovništva rade se na osnovu postojećih parametara smrtnosti, rođenja i migracija.

-Kada uzmete lokalne parametre kod nas u Crnoj Gori pozitivan je prirodni priraštaj i mi imamo rast stanovništva. Migracioni tokovi su negativni, više se odseljava nego što se doseljava. To je faktičko stanje- istakla je Remiković.